Atlas högtalarkablar – Kvalitet i rätt dimension

AtlasMavrosLogo

Att Atlas Cables har ett genomtänkt och rationellt sätt att konstruera högpresterande kablar visar sig genom hela sortimentet. När det kommer till högtalarkablar har de precis som signalkablarna material av bästa möjliga kvalitet för respektive prisklass, men också geometri och inte minst tjocklek som är anpassade för ändamålet.

För alla kablar från insteget Element till högklassiga Ascent finns det nämligen flera olika dimensioner att välja bland, från 1.25 till 3.5 kvadratmillimeter (beroende på modell), vilket gör att man väljer både hur bra och hur kraftig kabel man behöver. För längre kablar eller till en stor högtalare där mycket ström skall förmedlas, då väljer man en kabel på 3.5 kvadratmillimeter. Till en bokhylle/stativmodell eller i de fall kabeln är lite kortare, då är kanske en 2.0 kvadratmillimeter tjock kabel nog och man kan istället gå högre upp i materialkvalitet.

Equator20Hos Element (1.25 och 2.0), Equator (2.0) och Hyper (1.5, 2.0 och 3.5) är ledarna alltid i OFC-koppar, men med allt bättre isolation för minskade förluster. Redan på Hyper introducerar man Teflon som dielektrikum, något man oftast bara hittar på en tillverkares absoluta toppmodeller. Som fyllnadsmaterial använder man konsekvent bomullstråd som ligger extremt tätt packad för att hålla ledarna fixerade på plats och samtidigt dämpa oönskade vibrationer.

Ascent20Från och med Ascent (2.0 och 3.5) är det monokristallin OCC-koppar i ledarna, som med sin frihet från kristallövergångar ger ojämförligt ren överföring. Toppmodellerna Mavros och Asimi, finns endast i en variant och erbjuder det bästa Atlas har i alla led, som mikroporös teflonisolation med extremt låga förluster, samt ledare i OCC-koppar eller OCC-silver.

TransposeMen oavsett nivå på kabel har kontakterna och termineringen samma kompromisslösa kvalitet. Kontakterna är givetvis helt egenutvecklade och kommer i två huvudsakliga varianter;  Z-plug och den utbytbara Transpose. Båda crimpas under extremt högt tryck, den enda metod som garanterar att kontakt och ledare får bästa möjliga sammanfogning som också håller över tid. Atlas har tagit fram ett smart verktyg som är enkelt att använda även i butik, och gör att man kan garantera helt rätt prestanda även på handlarterminerad kabel. Vid behov finns också en rad andra kontakter, som t.ex. spadar och gafflar.

Sist men inte minst finns även kablarna i bi-wire-utförande, med två extra, solida ledare för diskanten, där dessa har flera fördelar. Instegksnivåerna har helt separata syskon för bi-wire, medan de större modellerna klarar detta genom befintlig konstruktion.

Kontakta din återförsäljare för mer information om vilken Atlas högtalarkabel som är rätt för just ditt system, och för att själv uppleva hur fantastiskt det kan låta med en kabel baserad på sunda konstruktionsprinciper och materialval av yttersta klass.

Läs föregående artiklar om Atlas strömdistribution Eos och Atlas signalkablar >

Fullständig prislista för Atlas kablar finns här >

Dela med dig på Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email