Category Archives: Nyheter

Ljudtema på Highendmässan i Stockholm 2018

Helgen den 17-18 februari är det återigen dags för Highendmässan i Stockholm! Klicka på bilden för att se Ljudtemas späckade program, där vi i vårt vinylrum för första gången bjuder på Pro-Ject från källa till högtalare, ackompanjerade av Ortofons pickuper.

I vårt stora demorum bjuder vi på vår tyngsta uppställning någonsin där Arcam och PMC garanterat  kommer att skaka om våra besökare rejält! Allt kopplas förstås med Atlas förnuftiga kablar. Dessutom visar vi aktiva musiksystem med Meridian och Ruark.

Hjärtligt välkomna!

Meridian UHD722 för full 4K – Inbyteskampanj med HD621!

Meridian lanserar nu den nya UHD722 HDMI Processor som börjar levereras under februari 2018. För att celebrera detta lite extra kommer en kampanj för alla ägare av HD621 som får en rejäl rabatt när man byter in sin HD621 och uppgraderar till den nya 4K Ultra HD-processorn.

UHD722 är en kraftigt utvecklad version av HD621 och har förutom stöd för 4k Ultra HD även dubbla utgångar, något som varit starkt efterfrågat.

Rek. pris är 29.000 kr (30.000 kr i rackmonterad version)
Rek. pris vid inbyte av HD621 är 19.000 kr.

Kontakta din Meridian-återförsäljare för mer information!

Meridian 251 Powered Zone Controller

Meridian 251 är syskonet till 218, som med sin otroliga mångsidighet och prestanda blev en av fjolårets största succéer. 251 tar allt som gjort 218 så bra, och lägger till två kraftiga slutsteg, med hela 2x100W i 4ohm (2x65W i 8 ohm) för en komplett integrerad förstärkare.

Det betyder att man i ett kompakt chassi får superb DAC-teknik, fullt MQA-stöd, en Sooloos-spelare kapabel till Roon-stöd, samt flera digitala och analoga ingångar.

Meridain 251 lämpar sig precis lika bra i vardagsrummet som i ett installationsrack, och kan styras på flera olika sätt och enkelt integreras med IP-baserade kontrollsystem.

Lägg bara till ett par bra högtalare för ett system som är lika enkelt som det är välljudande!

Har du redan en 218 i ditt huvudsystem? Varför inte addera ytterligare zoner med 251 och njuta av synkroniserad musik i flera rum!

Rek. pris är 17.500 kr och den finns ute nu!

High Power it – Smart nätdelsuppgradering till skivspelaren!

Nätdelen till en skivspelare är en extremt kritisk komponent för att uppnå hög prestanda. Den skall ge exakt ström till motorstyrningen, eller direkt till motorn, och ju bättre den gör detta jobb, desto bättre låter det helt enkelt. Men det finns en annan aspekt som är viktig, inte minst med modern elektronik, och det är hur nätdelen är jordad.

Nu lanserar Pro-Ject uppgraderingen High Power it, en ny kraftig nätdel avsedd för alla Pro-Jects skivspelare som inte bara ger bästa förutsättningar för den inbyggda motorstyrningen. Den ger dessutom en fast jordreferens som därmed potentiellt helt eliminerar brum denna väg och bättre leder bort störande RMI. Det betyder jämnare rotation, större bakgrundstystnad, fler detaljer och bättre dynamik!

Kort och gott är den en rejäl prestandahöjare oavsett vilken modell man har från Pro-Ject (så länge den drivs på 15V), och en av de allra smartaste uppgraderingarna de någonsin lanserat i vårt tycke.

Rek. pris inkl. en högkvalitativ nätkabel är 595 kr och den finns ute nu!

Inbyteskampanj på Arcam!

Vi drar igång en vinterkampanj på utvalda produkter ur Arcams stereosortiment i FMJ-serien där vi erbjuder extremt fina priser vid inbyte av en befintlig produkt av samma slag som den du köper, d.v.s antingen en integrerad förstärkare eller en signalkälla.

Antalet produkter är begränsat så passa på att fynda!

Rek. pris vid inbyte:

FMJ A19 – 6.995 kr

FMJ A29 – 8.995 kr

FMJ A39 – 12.995 kr

FMJ A49 – 34.995 kr

FMJ CDS27 – 7.995 kr

Pro-Ject Elemental Music System med nyheten Juke Box E

Pro-Jects allt-i-ett-skivspelare Juke Box har funnits i olika inkarnationer tidigare, men i och med lanseringen av nyheten Juke Box E har man träffat mer rätt än någonsin. I kombination med Speaker Box 5 får vi Elemental Music System!

Inga genvägar är tagna. Riktiga högtalare, en seriös skivspelare, välspelande förstärkare med såväl analog ingång som Bluetooth-mottagning. Det gör att Elemental Music System faktiskt kan spela nästan vad som helst. Strömma musik direkt från din telefon, snurra vinyl, eller koppla in en helt annan extern källa.

Vill man ha ännu bättre ljud går förstås den förmonterade pickupen Ortofon OM5e att uppgradera med ännu bättre nål i OM-serien.

Dessutom låter det på en helt annan nivå än vad man normalt hittar i prisklassen, där ljudlimpor dominerar. Men som alla välljudsälskare vet så är det något helt annat att ha två högtalare istället för en!

Vi pratar stereoperspektiv, upplösning, musikaliskt engagemang av hög klass! Att systemet dessutom är läckert till tusen, och även har fjärrstyrning (vilka skivspelare har det?, gör det bara ännu bättre! Med tonkontroller direkt från fjärrkontrollen går ljudet enkelt att finjustera till rummet från lyssningspostitionen.

Rek. pris för Elemental Music System är 6.995 kr, och det finns i vitt, rött eller svart.

På egen hand har Juke Box E ett rek. pris4.995 kr.

Världens bästa! – del 3 – Kablar

Vi på Ljudtema är enormt stolta över att representera några av världens främsta tillverkare inom hifi och hemmabio. Ibland tycker vi dock inte att en produkt “bara” tillhör toppnivån, utan faktiskt är allra bäst! I den här serien tänkte vi berätta lite närmare om just dessa. Vi kommer dessutom att ge tips på hur man får smaka på en rejäl bit av referenstårtan, men utan att behöva betala fullt så mycket. Häng med!

Den här gången handlar det om kablar, ett hett debatterat ämne, och något där många har väldigt personliga favoriter som ligger varmt om hjärtat, inte bara hos vissa fabrikat utan även hos specifika modeller.

En kabel har ju en väldigt enkel uppgift, att transportera en signal så ren och oförstörd som möjligt från A till B. För att göra detta skall den förstås ha fina ledare, bra isolationsmaterial, utmärkt skärm där sådan är lämplig och kontakter av hög klass. Men den skall också vara ihopsatt, terminerad, på rätt sätt, så att de fina ingredienserna inte går till förfång. Och den skall vara ändamålsenligt konstruerad, med rätt elektriska egenskaper. Många gånger har esoteriska tillverkare enormt påkostade delar, men det faller på exempelvis sammansättningen eller inte minst de elektriska egenskaperna som inte går att “fuska sig förbi” hur bra varje ingående del än är!

Atlas Cables har tagit oss på Ljudtema med storm, och alla kablar har inte bara vad vi anser är de bästa delarna på varje område, de är dessutom sammansatta på ett sätt som ingen annan, och alltid precis rätt elektriskt för sitt ändamål! Det gör dem i det närmaste unika bland hifitillverkare! Prestandan genomsyrar hela sortimentet, och även den allra enklaste RCA-kabeln Element Integra är en lått omtumlande upplevelse av att allt bara är så rätt, jämfört med alla de namnkunniga tillverkare vi utvärderat genom åren. Atlas Cables är helt enkelt i en klass helt för sig själva!

Den kabel som i alla avseenden är höjden av Atlas Cables ingenjörsmässiga jakt på perfektion är Asimi, som finns för flera olika ändamål, som lågnivåkabel/interconnect och högtalarkabel.

Att Asimi har det bästa ledarmaterial som går att uppbringa, monokristallint silver, s.k. OCC-silver, är en självklarhet. Att det har det bästa isolationsmaterialet är också givet, mikroporös Teflon. Här hävdar många att kablarna skall vara luftisolerade, men då uppnår man inte en sammansättning och elektriska värden som är gynnsamma, då ledaren rör sig, vilket är en grav eftergift trots att tanken med luft är god Så det bästa fasta isolationsmaterialet är det enda valet!

Vidare måste man förstås ha kontakter i världsklass, och med Atlas Asimi betyder detta (och även i andra nivåer!) att man måste ha samma ledarmaterial och isolation som kabeln, men också att övergången måste vara fullständigt sömlös. Ingen lödning alltså, och det hade heller inte varit möjligt av ytterligare ett skäl; att den monokristallina strukturen inte tål värmeutvecklingen vid lödning. Lyckligtvis är kallsvetsning/crimpning en metod som gör allt detta väsentligt bättre än lödning. Det gör nämligen att silvret i kontakten och silvret i ledaren pressas samman till ett enda stycke silver. Det går med andra ord knappt att tala om övergång! Konsekvensen på en dylik terminering, där den mänskliga faktorn inte gör varje lödning lite olika, är också av en helt annan klass.

Men det är när vi kommer till skärmningen som Atlas lägger in ytterligare en växel jämfört med alla andra konkurrenter!!

För att orientera lite så måste en skärm alltid anslutas korrekt för att göra sitt jobb. Många mindre nogräknade, och framför allt mindre seriösa kabeltillverkare väljer att lägga en skärm utanpå ledarna utan att ansluta den. Effekten är att den likt en antenn leder in mer störningar än om kabeln inte hade skärm alls. Nivåerna kan vara så stora som 10-100 gånger mer störningar, vilket får kabeln att sticka ut i snabba tester, likt TV-apparater med färger och kontrast på max i butiken. Men det är inte vad vi egentligen vill uppnå med äkta hifi, eller hur?!

Istället ansluter man skärmen i båda ändar, på koaxiala kablar, eller i ena änden på de symmetriska, varför de sistnämnda också är riktade. Det ger ett effektivt skydd för alla hemmets störkällor, och är något som alla seriöst konstruerade lågnivåkablar skall ha, oavsett pris.

Men med RCA-interconnecten Asimi Ultra Grun lanserades den nya Grun-tekniken, som har ett system för att koppla skärmen till en extern jord, vilket för att skärmens små störningar inte tillåts komma in i apparaternas jordplan, samtidigt som skärmningen kan göras fullständigt kompromisslös. De som hört brukar alla vara fullständigt förförda över den otroliga bakgrundssvärtan och naturliga detaljupplösningen som detta ger. Och ja, det går att jämföra enkelt hos en Atlas-återförsäljare! En XLR-kabel har redan en jordledare separat från de båda signalledarna, så här är inte Grun nödvändigt, åtminstone inte ansluten till äkta balanserad elektronik. Annars är det bättre att gå via RCA och även här nyttja Gruns unika fördelar.

Atlas Asimi är p.g.a. silvret en mycket kostsam kabelserie, så kostsam att inte ens huvudingenjören tillika VD:n tycker att det är rimligt, även för världens bästa kabel. Han är å andra sidan skotte, som får smålänningar att verka spendersamma…

Rek. priser är som följer:

Asimi Ultra Grun: 42.500 kr (1m)
Asimi XLR: 44.100 kr (1m)
Asimi Speaker: 118.200 kr (2×2.5m)

Mavros – Asimis koppar-syskon

Visst är Asimi hutlöst kostsam, men för att verkligen göra allt som går med en kabel, så blir det så! Men det finns alternativ, som faktiskt inte är långt efter. Mavros-serien är nämligen sånär som identisk med Asimi, men med skillnaden att det är koppar istället för silver. OCC-koppar är visserligen dyrare än de silverledare som de flesta använder i sina kablar, men det är ändå helt väsenskilt från de enorma summor som den kompromisslösa OCC-silvern betingar.

Så vill du ha all teknik som Asimi besitter, men är “okej” med världens bästa koppar, då väljer du Mavros! Svårare än så är det inte att beskriva Mavros, och det är i vårt tycke “Värdens näst bästa kabel!”, som fortfarande är ljusår framför allt annat vi hört (förutom Asimi…).

Rek. priser är som följer:

Mavros Ultra RCA Grun: 13.100 kr (1m)
Mavros XLR: 14.700 kr (1m)
Mavros Speaker Grun: 21.300 kr (2×2.5m)

Bonustipset! Element Integra Superior – Monokristallint underverk för alla!

Vi kan inte låta bli att ge ett litet extra tips för alla som blivit sugna på Atlas Cables, men inte har lust att lågga femsiffriga belopp för en kabel. RCA-interconnecten Element Integra Superior har faktiskt rysligt mycket av Asimis DNA i sig, och är med råge den bästa signalkabeln vi hört i instegsklassen. Med ledare i monokristallint OCC-koppar, och den första koaxiala kabeln som har en kalibrerad skärmanslutning över de skärmade kontakterna, som med låg massa samt holoplug med ihåligt mittstift för reducerade krypströmmar. Det betyder en myriad av detaljer, dynamik, homogenitet, bas, bakgrundstystnad, med en fullständigt neutral balans, tack vare de rätta elektriska egenskaperna.

Ett perfekt början för alla som vill prova Atlas och har tröttnat på sitt gamla kablage som aldrig känns riktigt rätt! Det är nämligt så de flesta kommer över till Atlas Cables!

Rek. pris är 910 kr för 1m.