Category Archives: Nyheter

Världens bästa! – del 3 – Kablar

Vi på Ljudtema är enormt stolta över att representera några av världens främsta tillverkare inom hifi och hemmabio. Ibland tycker vi dock inte att en produkt “bara” tillhör toppnivån, utan faktiskt är allra bäst! I den här serien tänkte vi berätta lite närmare om just dessa. Vi kommer dessutom att ge tips på hur man får smaka på en rejäl bit av referenstårtan, men utan att behöva betala fullt så mycket. Häng med!

Den här gången handlar det om kablar, ett hett debatterat ämne, och något där många har väldigt personliga favoriter som ligger varmt om hjärtat, inte bara hos vissa fabrikat utan även hos specifika modeller.

En kabel har ju en väldigt enkel uppgift, att transportera en signal så ren och oförstörd som möjligt från A till B. För att göra detta skall den förstås ha fina ledare, bra isolationsmaterial, utmärkt skärm där sådan är lämplig och kontakter av hög klass. Men den skall också vara ihopsatt, terminerad, på rätt sätt, så att de fina ingredienserna inte går till förfång. Och den skall vara ändamålsenligt konstruerad, med rätt elektriska egenskaper. Många gånger har esoteriska tillverkare enormt påkostade delar, men det faller på exempelvis sammansättningen eller inte minst de elektriska egenskaperna som inte går att “fuska sig förbi” hur bra varje ingående del än är!

Atlas Cables har tagit oss på Ljudtema med storm, och alla kablar har inte bara vad vi anser är de bästa delarna på varje område, de är dessutom sammansatta på ett sätt som ingen annan, och alltid precis rätt elektriskt för sitt ändamål! Det gör dem i det närmaste unika bland hifitillverkare! Prestandan genomsyrar hela sortimentet, och även den allra enklaste RCA-kabeln Element Integra är en lått omtumlande upplevelse av att allt bara är så rätt, jämfört med alla de namnkunniga tillverkare vi utvärderat genom åren. Atlas Cables är helt enkelt i en klass helt för sig själva!

Den kabel som i alla avseenden är höjden av Atlas Cables ingenjörsmässiga jakt på perfektion är Asimi, som finns för flera olika ändamål, som lågnivåkabel/interconnect och högtalarkabel.

Att Asimi har det bästa ledarmaterial som går att uppbringa, monokristallint silver, s.k. OCC-silver, är en självklarhet. Att det har det bästa isolationsmaterialet är också givet, mikroporös Teflon. Här hävdar många att kablarna skall vara luftisolerade, men då uppnår man inte en sammansättning och elektriska värden som är gynnsamma, då ledaren rör sig, vilket är en grav eftergift trots att tanken med luft är god Så det bästa fasta isolationsmaterialet är det enda valet!

Vidare måste man förstås ha kontakter i världsklass, och med Atlas Asimi betyder detta (och även i andra nivåer!) att man måste ha samma ledarmaterial och isolation som kabeln, men också att övergången måste vara fullständigt sömlös. Ingen lödning alltså, och det hade heller inte varit möjligt av ytterligare ett skäl; att den monokristallina strukturen inte tål värmeutvecklingen vid lödning. Lyckligtvis är kallsvetsning/crimpning en metod som gör allt detta väsentligt bättre än lödning. Det gör nämligen att silvret i kontakten och silvret i ledaren pressas samman till ett enda stycke silver. Det går med andra ord knappt att tala om övergång! Konsekvensen på en dylik terminering, där den mänskliga faktorn inte gör varje lödning lite olika, är också av en helt annan klass.

Men det är när vi kommer till skärmningen som Atlas lägger in ytterligare en växel jämfört med alla andra konkurrenter!!

För att orientera lite så måste en skärm alltid anslutas korrekt för att göra sitt jobb. Många mindre nogräknade, och framför allt mindre seriösa kabeltillverkare väljer att lägga en skärm utanpå ledarna utan att ansluta den. Effekten är att den likt en antenn leder in mer störningar än om kabeln inte hade skärm alls. Nivåerna kan vara så stora som 10-100 gånger mer störningar, vilket får kabeln att sticka ut i snabba tester, likt TV-apparater med färger och kontrast på max i butiken. Men det är inte vad vi egentligen vill uppnå med äkta hifi, eller hur?!

Istället ansluter man skärmen i båda ändar, på koaxiala kablar, eller i ena änden på de symmetriska, varför de sistnämnda också är riktade. Det ger ett effektivt skydd för alla hemmets störkällor, och är något som alla seriöst konstruerade lågnivåkablar skall ha, oavsett pris.

Men med RCA-interconnecten Asimi Ultra Grun lanserades den nya Grun-tekniken, som har ett system för att koppla skärmen till en extern jord, vilket för att skärmens små störningar inte tillåts komma in i apparaternas jordplan, samtidigt som skärmningen kan göras fullständigt kompromisslös. De som hört brukar alla vara fullständigt förförda över den otroliga bakgrundssvärtan och naturliga detaljupplösningen som detta ger. Och ja, det går att jämföra enkelt hos en Atlas-återförsäljare! En XLR-kabel har redan en jordledare separat från de båda signalledarna, så här är inte Grun nödvändigt, åtminstone inte ansluten till äkta balanserad elektronik. Annars är det bättre att gå via RCA och även här nyttja Gruns unika fördelar.

Atlas Asimi är p.g.a. silvret en mycket kostsam kabelserie, så kostsam att inte ens huvudingenjören tillika VD:n tycker att det är rimligt, även för världens bästa kabel. Han är å andra sidan skotte, som får smålänningar att verka spendersamma…

Rek. priser är som följer:

Asimi Ultra Grun: 42.500 kr (1m)
Asimi XLR: 44.100 kr (1m)
Asimi Speaker: 118.200 kr (2×2.5m)

Mavros – Asimis koppar-syskon

Visst är Asimi hutlöst kostsam, men för att verkligen göra allt som går med en kabel, så blir det så! Men det finns alternativ, som faktiskt inte är långt efter. Mavros-serien är nämligen sånär som identisk med Asimi, men med skillnaden att det är koppar istället för silver. OCC-koppar är visserligen dyrare än de silverledare som de flesta använder i sina kablar, men det är ändå helt väsenskilt från de enorma summor som den kompromisslösa OCC-silvern betingar.

Så vill du ha all teknik som Asimi besitter, men är “okej” med världens bästa koppar, då väljer du Mavros! Svårare än så är det inte att beskriva Mavros, och det är i vårt tycke “Värdens näst bästa kabel!”, som fortfarande är ljusår framför allt annat vi hört (förutom Asimi…).

Rek. priser är som följer:

Mavros Ultra RCA Grun: 13.100 kr (1m)
Mavros XLR: 14.700 kr (1m)
Mavros Speaker Grun: 21.300 kr (2×2.5m)

Bonustipset! Element Integra Superior – Monokristallint underverk för alla!

Vi kan inte låta bli att ge ett litet extra tips för alla som blivit sugna på Atlas Cables, men inte har lust att lågga femsiffriga belopp för en kabel. RCA-interconnecten Element Integra Superior har faktiskt rysligt mycket av Asimis DNA i sig, och är med råge den bästa signalkabeln vi hört i instegsklassen. Med ledare i monokristallint OCC-koppar, och den första koaxiala kabeln som har en kalibrerad skärmanslutning över de skärmade kontakterna, som med låg massa samt holoplug med ihåligt mittstift för reducerade krypströmmar. Det betyder en myriad av detaljer, dynamik, homogenitet, bas, bakgrundstystnad, med en fullständigt neutral balans, tack vare de rätta elektriska egenskaperna.

Ett perfekt början för alla som vill prova Atlas och har tröttnat på sitt gamla kablage som aldrig känns riktigt rätt! Det är nämligt så de flesta kommer över till Atlas Cables!

Rek. pris är 910 kr för 1m.

Dela med dig på Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Vilka högtalarkablar till PMC?

Lanseringen av PMC har satt stora avtryck i hifi-Sverige, och med prestanda som oavsett storlek är i sin egen klass är det inte så konstigt. Det gör att allt fler frågor inkommer om vad som är lämplig kringutrustning till en så pass korrekt och transparent högtalare. Hur får man ut mesta möjliga ur något som verkligen kar kapaciteten att blottlägga minsta detalj? Här har vi tipsen på området högtalarkablar!

Vad gäller högtalarkablar så är svaret faktiskt relativt enkelt! Välj kablar som inte har sin egen “gimmick” eller någon särdeles udda konstruktion. Kablar kan i värsta fall påverka återgivningen destruktivt genom att ändra hur högtalarens filter arbetar. Dessutom kan den, om den inte är rätt konstruerad, leda in störningar på en nivå som är mångfaldigt större än en rationellt konstruerad, men mindre kostsam kabel.

En normal, och förnuftigt konstruerad, högtalarkabel består av ledare för plus och minus som ligger tätt samman och tvinnade kring varandra. Kabeln bör med fördel vara tätt packad för att bibehålla det geometriska förhållandet mellan ledarna, och därmed inte få variationer i de elektriska egenskaperna när de böjs.

Högtalarkablar bör generellt inte vara skärmade, då den starka signal som de överför inte så lätt låter sig påverkas av andra kablar. Det är också därför man istället bör satsa på välskärmade lågnivåkablar!

Men är de skärmade, måste de ha en riktig jordanslutning till skärmen. Annars drar den bara in mer störningar i signalen! Detta kan låta annorlunda vid demonstration, men är inte att föredra i längden, särskilt inte för de som verkligen vill ha ut en så transparent återgivning som möjligt.

Därför är faktiskt billig kabel från elhandeln många gånger att föredra framför vad många hifi-tillverkare erbjuder. Den gör helt enkelt färre grova fel!

Men vill man ha något som är bättre, med ännu bättre överföringsegenskaper, mindre distorsion, kontakter som både sitter bättre och håller längre, då har vi en ett par raka rekommendationer nedan.

Atlas Cables bygger enbart kablar som har en påvisbar prestanda! Redan instegsnivån har alla de egenskaper man bör kräva av en seriöst återgivande kabel. Vad man får när man går upp i nivå är ännu bättre egenskaper med ännu grövre ledare, ännu bättre ledarmaterial, bättre isolation med lägre förluster.

Startnivån Equator 2.0 är en utomordentligt välkonstruerad kabel med två OFC-ledare, tätt packade med bomullstråd i ett pärlvitt yttre hölje samt Atlas Z-plug crimpad på ledarna. Det är en kabel som utan tvekan åker åttor i ren och skär prestanda runt kablar med en konstruktion ämnad att få kabeln att sticka ut i snabba tester.

Rek. pris är 1.400 kr för 2×2.5m för marknadens kanske mest högpresterade instegshögtalarkabel!

Nästa nivå är Hyper 2.0 samt Hyper 3.5, där grovleken på ledarna är skillnaden dem emellan. Jämfört med Equator har man såväl ännu renare koppar samt bättre isolationsmaterial i Teflon. Det innebär att förlusterna i kabeln blir betydligt lägre. Dessutom kommer de som standard med Transpose-kontakterna, som erbjuder smidigt byte av kontakttyp om så behövs i framtiden, och i fallet Hyper 3.5, en expanderande kontakt som förmår att ge högsta möjliga kontakttryck. Det betyder en mindre resistans i övergången samt minimerad risk för kontaktdistorsion.

Rek. pris för dessa är 2.910 kr (Hyper 2.0) samt 4.900 kr (Hyper 3.5) för 2×2.5m.

Vi hoppar direkt vidare till den absoluta toppnivån av kopparkablar, Mavros, som har allt tagit till sin absoluta spets. Ledare i monokristallin OCC-koppar, mikroporös Teflon-isolation samt inte minst det kompromisslösa Grun-jordsystemet. Det hela bygger på att skapa en egen och gemensam jordreferens för kablarna i ett system, så att de kan skärmas utan att de måste jordas genom apparaterna. Grun är ett ekosystem där endast toppmodellerna Mavros och dess exklusivare silversyskon Asimi ingår, tillsammans med den nya grendosan EOS Modular som har Grun-anslutning. Det innebär att Mavros högtalarkabel erbjuder alla fördelar av extremt god överföring, med Gruns unika bakgrundstystnad. En absolut referenskabel för de som endast nöjer sig med det allra, allra bästa!

Rek. pris är 21.300 kr för 2×2.5m.

Det finns dock flera andra fabrikat som gör bra och seriösa kablar! Se dock upp för de med väldigt udda konstruktion och gimmickar. Behöver du en skärmad kabel, se till att den också har en anslutning för skärmen, annars låter det sämre!

Det behöver därmed inte vara varken svårt eller dyrt att välja en kabel som ger goda förutsättningar för de som önskar en så transparent återgivning som möjligt med sina nya PMC-högtalare!

Dela med dig på Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Ortofon laserar nya instegsmodellen OM1S

Ortofons OM-serie är en klassiker som aldrig går ur tiden, tack vare robust prestanda som är bra med all slags musik, och en uppsjö av nivåer att uppgradera till.

Nu lanserar Ortfon för första gången på länge en helt ny modell, och det är t.o.m. en helt ny instegsnivå!

OM1S är som alla pickuper i OM-serien en MM-konstruktion. Nålen har en sfärisk slipning som gör den otroligt allround. Dessutom kan den anpassas efter såväl tunga som lätta tonarmar genom den smarta vikten i huset som gör att den effektiva massan kan varieras mellan 2.5g och 5g.

Dessutom kan man förstås uppgradera den med de finare nålarna i OM-serien hela vägen upp till referensen OM40!

Fullständiga specifikationer hittas på Ortofons produktsida >

Rek. pris för Ortofon OM1S är 495 kr.

Dela med dig på Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Välj rätt pickup till din tonarm!

Vi får många frågor om vilka pickuper som passar med vilka skivspelare, och vi tänkte att det kunde vara på sin plats med en kort genomgång i ämnet. Det är nämligen enkelt att göra den mest grundläggande sorteringen genom de specifikationer som finns, för att snabbt ta reda på vilka pickuper och tonarmar som fungerar tillsammans.

Det hela handlar om att ha koll på resonansfrekvensen hos pickup- och tonarmskombinationen, något som är mycket enkelt att utvärdera tack vare Ortofons utmärkta tabell som ni ser längre ner på sidan.

En välfungerande kombination skall ha en resonansfrekvens på mellan 7 och 12 Hz, och gärna så nära mitt emellan som möjligt. Är det för högt eller för lågt, kommer kombinationen att bli extremt känslig för oönskade vibrationer med kraftigt försämrad förmåga att följa skivans spår effektivt!

Det som avgör detta är förutom massan på tonarm och pickup, även kompliansen hos pickupen, d.v.s. hur mjukt nålen fjädrar.

Så hur går vi tillväga? Börja med att lägga samman den effektiva massan för tonarmen med pickupens massa. Ta sedan fram värdet på kompliansen som anges för pickupen och jämför i Ortofons tabell om kombinationen har ett rimligt värde. 

Låt oss ta ett enkelt exempel: Vi tar den nya instegsmodellen Pro-Ject Essential III och sätter en Ortofon 2M Red på den. Tonarmen har en massa på 8g (hittas under “Specifications” på produktsidan) och pickupen 7.2g (hittas på produktsidan). Tillsammans blir det 15.2g. 2M Red har sedan en komplians på 20 µm/mN (återfinns också på produktsidan) ett värde som motsvarar den gula linjen i tabellen nedan. Sedan tittar vi var 15.2g skär den gula linjen och finner att det är någonstans kring 9Hz. Utmärkt!

Skall ni köpa en ny skivspelare är detta förstås också extremt värdefullt, då många mindre nogräknade tillverkare monterar pickuper på sina modeller som egentligen inte alls är lämpliga. Eller snarare, gör tonarmar som har enormt hög massa eller inte ens rätt möjligheter att justera in en pickup!

För den överlägset mest sålda serien pickuper, 2M-serien, kan man mellan tummen och pekfingret säga att en tonarm inte bör ha så värst mycket över 15g i effektiv massa. Var därför noggrann med detta för bästa återgivning!

Pro-Jects kolfiberarmar är överlag synnerligen lätta, t.o.m. idealiska för alla Ortofons serier. Den stora 9cc Evolution har exempelvis en massa på ynka 8.2g, och skulle det behövas kan en lätt tonarm alltid justeras i massa genom att addera lämplig vikt. Motsatsen är tyvärr inte möjlig, så satsa på en skivspelare med lätt tonarm!

Dela med dig på Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 – Handbyggd referenshögtalare!

Pro-Jects Speaker Box 5 har av många hyllats som en av de bästa instegshögtalarna som någonsin byggts. Så hur gör man en så pass utsökt anrättning ännu bättre?

Svaret är enkelt; man höjer ribban på alla ingående delar till en ny teknisk nivå, och gör en högtalare som inte borde vara möjlig för dessa pengar.

Vi hälsar Speaker Box 5 S2 välkommen! Det är den första, och minsta(!), i en ny generation högtalare från Pro-Ject, med ambitionen att erbjuda en verklig audiofildröm med prestanda att utmana mångdubbelt så dyra konkurrenter.

Vi börjar med kabinetten, handbyggda i Europa, med luxuöst fanér och en stagning som gör dem till det mest döda vi någonsin knackat på. Det märks också när man lyfter dem, för maken till blytung stativare får man leta efter!

Diskanten är en coatad 25 mm silkesdome, medan den 150 mm stora basen är i glasfiber och har ett extra kraftigt magnetsystem. För att få dessa godbitar att lira ihop och skapa ljuv musik duger dock inte vilket filter som helst. När andra tillverkare använder färdiga kretskort, handlöder Pro-Ject istället komponenterna direkt till varandra, s.k. hard-wiring, för ett filter fritt från onödiga övergångar. Normalt hittar man detta hos esoteriska konkurrenter i helt andra prislägen.

Med alla förutsättningar på plats kan Speaker Box 5 S2 ge ett ljud med kropp, dynamik, utsökt detaljering samt inte minst timing och homogenitet av skyhög klass. Basen är djup och tung, med svärta och samtidigt nyansering som ger precis rätt fundament till musiken. Röster får en naturlig fyllighet och klarhet på såväl hög som låg volym, och diskanten har en förförisk kombination av detaljskärpa och sammetslen mjukhet. Samtidigt kan Speaker Box 5 S2 slå ifrån med brutal kraft när så behövs, och är en verklig kameleont som passar all slags musik, som sig bör alla verkligt bra högtalare!

Det här är helt enkelt den mest kompletta återgivning vi hört för pengarna och precis som de andra produkterna i S2-serien är vi övertygade om att de kommer att ta lyssnare med storm! Pro-Jects fortsätter sin mission att erbjuda en ljudkvalitet av exceptionell klass för alla, som tidigare varit förbehållen endast riktigt tung och dyr hifi.

Men som om inte det vore nog är detta alltså bara början på en helt ny serie, och vi kommer snart att berätta med om både golvhögtalare samt ännu mer exklusiva “cost-no-object”-versioner av såväl stativare som golvare!! Om ni tjuvkikar i vår prislista hittar ni redan deras respektive rek. priser, som kommer att få konkurrenterna att sätta kaffet i halsen…

Speaker Box 5 S2 har ett rek. pris5.595 kr och finns i walnut, eucalyptus samt rosenut.

Vill man ha en enklare version i svart, vitt eller rött finns även rosade Speaker Box 5 med ett rek. pris2.795 kr, som gör det till en barnlek att bygga väljjudande system med tunga audiofila ambitioner även i riktigt billig prisnivå!

Dela med dig på Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Pro-Ject Stereo Box S2 – Ett delikat kraftpaket!

Pro-Jects Pre Box S2 Digital har varit en extrem succé tack vare sin kombination av funktionalitet och en helt ny prestandanivå från de små boxarna.
 
Nu kommer Stereo Box S2, och precis som alla andra produkter som hittills lanserats i S2-serien är den en chockerande uppgradering från föregående generation.
 
Det är egentligen en paradox att en så liten förstärkare inte bara lämnar ymnigt med kraft, det låter dessutom bättre än vi någonsin hört i prisklassen!
 
Det nya S2-chassit, med inspiration från Reference-serien RS, är dessutom så lyxigt läckert att det trots sin litenhet förtjänar att synas.
 
 
Rek. pris är 2.995 kr och med inbyggt Bluetooth 3.495 kr (Stereo Box S2 BT).
 
Dela med dig på Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Atlas skivspelarkablar får topptester i Hi-Fi Choice!

Atlas Cables sätt att tillverka ändamålsenliga kablar med verifierbar prestanda av yttersta klass har gjort att allt fler går över till dem, vare sig det gäller högtalar-, signal-, ström-, digitalkablar eller andra typer.

Tidigare lanserade man sina första dedikerade kablar för skivspelarbruk, ett område som kräver den yttersta av tillverkningsprecision, och något som verkligen skiljer agnarna från vetet.

Atlas Element Integra TT/Tonearm och Hyper Integra TT/Tonearm, har samtliga mycket låg kapacitans, ultralåg mikrofoni, samt material som garanterar så låga förluster som möjligt för den delikata signalen. RCA-kontakterna är Atlas Integra, som med sitt ihåliga mittstift och kompressionsfria terminering ger överlägsen skärmintegritet och ett minimum av virvelströmmar i materialet. För DIN-användare har Atlas utvecklat kontakten helt från grunden, något man praktiskt taget alltid gör, och resultatet är en anslutning i världsklass, även för integsnivån Element.

Nyper-nivån har fördelar genom ledare i monokristallin OCC-koppar med isolation i teflon, samt dubbel skärmning.

För RCA-koppling i båda ändar heter kabeln TT (Turntable) medan varianten med DIN-kontakt heter Tonearm.

Hi-Fi Choice testade båda kablarna och imponerades av raffinemang, rytmisk integritet och förmågan att dra in lyssnarna i upplevelsen.

Det genomgående draget som syns i alla tester av Atlas brukar vara just den naturliga balans de ger, utan egenheter som andra har som signum, ett resultat av att de faktiskt gör precis det de bör; att föra över signalen så ren och oförstörd som möjligt!

Prova dem gärna själv hos någon av våra Atlas-återförsäljare!

Läs testet av Hyper Integra Tonearm >

Läs testet av Element Integra Tonearm >

Rek. pris är:

Element Integra TT (1m) – 1.350 kr

Element Integra Tonearm (1m) – 2.000 kr

Hyper Integra TT (1m) – 2.400 kr

Hyper Integra Tonearm (1m) – 3.000 kr

Dela med dig på Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone