Atlas signalkablar – En studie i kvalitet och precision

MavrosElement

I andra delen i vår serie om Atlas kablar har turen kommit till signalkablarna. Ovanliga och exotiska materialval, geometrier, terminering och kontakter ger sällan optimala resultat. Vi vet redan hur vi vill att en signalkabel skall bete sig elektriskt, och genom att utgå ifrån detta och koncentrera sig på att välja bästa möjliga ingående delar där det verkligen gör skillnad, kan Atlas tillverka kablar som alltid ger ett balanserat, homogent och rent ljud utan egen signatur.

Exceptionella ledare
Ledarna görs alltid i renast möjliga koppar, med den monokristallina OCC-kopparn som viktigaste material i allt från instegsnivån Element till kompromisslösa Mavros. Längst upp i den ultraexklusiva Asimi, har man ledare i OCC-silver.

OCC står för Ohno Continuous Cast, en patenterad process som extremt långsamt drar fram metall för så långa kristaller som möjligt. I vanlig koppar, även den mest superrena OFC-varianten, är kristallerna ungefär 2cm långa och övergångarna mellan dem agerar som ickelinjära motstånd till strömmen. I ledare dragna med OCC-processen är de över 6000 gånger så långa, närmare 125m! Samtidigt har kopparn som Atlas använder en generellt sett flerfaldigt högre renhet än t.o.m. OFC-koppar.

Dock undviker Atlas silverpläterade ledare på sina analoga signalkablar, något som är ett tydligt exempel på deras raka principer. Det kanske låter imponerande vid snabba jämförelser, men den upplevda extra skärpan i detaljer riskerar som alla färgningar att bli tröttande i längden.

Isolation – Låg absorption och stabil geometri
Atlas använder isolationsmaterial med lägsta möjliga dielektriska absorption, som porös polyetylen eller mikroporös teflon. De ger ett minimum av kontaktyta mot ledarna, men håller dem samtidigt precis på plats. Luft är visserligen den bästa isolationen men ledare som ligger fritt i rör gör att kabelns elektriska egenskaper blir olika beroende på hur de är positionerade för tillfället och är därför inget alternativ för konsekvent och exakt prestanda.

Skärmning hela vägen 
Skärmen består alltid av såväl folie samt minst en flätad skärm utanpå. Det ger effektiv avstörning upp till extremt höga frekvenser och skyddar signalen mot alla de störningar som bara blir fler i vårt moderna samhälle.

Men att skärma en kabel ordentligt är relativt enkelt. Desto större utmaning ligger i att bibehålla skämens integritet även när den temineras till kontakten. I sina finare modeller har Atlas därför introducerat en teknik man kallar dual drain, förkortat “dd”, som har dubbla skärmanslutningar och som också ger ett minimum av komprimering av skärmen. På så vis får man ett 360 graders skydd hela vägen, något som missas i de flesta vanliga kablar.

Equator RCA REVA_2 2000x1250Kontakter lika enkla som smarta
Atlas RCA-kontakter följer alla av samma grundkonstruktion, men med material som i mesta möjliga mån följer kabelns. De kallsvetsas alltid, eller crimpas som det också heter. Anledningarna har bl.a. med OCC-kopparns struktur att göra. När den värms upp förändras den omedelbart, och det går helt enkelt inte att applicera lod vid termineringen. Samtidigt förenar en crimpad terminering materialen i kabelns ledare med kontaktens på ett överlägset sätt jämfört när man använder lödtenn i övergången.

Atlas kontakter komprimerar inte heller kabeln, vilket gör att impedansen inte förändras i onödan, något som exempelvis gör Atlas koaxiala digitalkablar med RCA-kontakter till något alldeles extra. Den asymmetriska innerhylsan består av två blad som också agerar returledare. De ger utmärkt skärmning över hela kontakten och samtidigt får de ett bra grepp om apparatkontakterna och rengör dem automatiskt vid inkoppling.

Två nivåer finns – Integra och Ultra. Integra sitter på de enklare nivåerna med koaxial geometri upp till Hyper Integra, medan Ultra sitter på de symmetriska kablarna, från pinfärska nyheten Hyper Ultra dd och uppåt. Mer information om den kommer inom kort!

Atlas XLR-kontakter följer exakt samma principer, med kallsvetsade stift och material som följer kabelns. Inget får lämnas åt slumpen!

Pålitlig konsekvens
Att tänka igenom alla faktorer från grunden har fått konsekvenser man kanske inte först tänker på, som att kablarna är mycket lätta att tillverka med extremt konsekvent och precis prestanda, men samtidigt robusta och därmed långlivade. Alla kablar från Element till Asimi bygger på samma principer och sätts ihop på samma omsorgsfulla sätt. Det märks också så fort man tar i dem och direkt känner hur solida och välbyggda men samtidigt smidiga de är.

Varken kabel eller kontakt går att köpa färdig från hyllan utan har fått utvecklas av Atlas själva. Faktum är att deras expertis och pålitlighet också har gjort dem till en respekterad partner för namnkunniga tillverkare, vars kablar under OEM-tillverkas av Atlas.

Men viktigast av allt…
Men till syvende och sist handlar det bara om en enda sak; den egna upplevelsen! Kontakta någon av våra återförsäljare för att prova dem redan idag!

Läs mer om Atlas sortiment av signalkablar >

Se aktuell prislista för Atlas Cables >

Läs första artikeln om Atlas – Eos Modular och Eos nätkablar >

Dela med dig på Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email