Världens bästa! – del 1 – Förstärkare

Arcam FMJ A49

Vi på Ljudtema är enormt stolta över att representera några av världens främsta tillverkare inom hifi och hemmabio. Ibland tycker vi dock inte att en produkt “bara” tillhör toppnivån, utan faktiskt är allra bäst! I den här serien tänkte vi berätta lite närmare om just dessa. Vi kommer dessutom att ge tips på hur man får smaka på en rejäl bit av referenstårtan, men utan att behöva betala fullt så mycket. Häng med!

Var kan vara bättre än att dyka rakt in bland förstärkare, något som alla måste ha i någon form i sin anläggning. En förstärkare är det pulserande hjärtat som skall ta hand om inkommande signal så på ett så varsamt sätt som möjligt och sedan göra den mångfaldigt starkare utan att förändra den. Förstärkaren har den tuffa uppgiften att driva ett par högtalare, en last som kan vara diametralt olika från en stund till en annan, och variera kraftigt beroende på högtalarmodell. Dessutom måste volymen regleras, en uppgift som är extraordinärt svår utan att addera störningar, obalans mellan kanaler eller försämra detaljupplösningen.

Arcam lade närmare ett decennium på att förfina en komplicerad men också i det närmaste ideal slutstegsteknik – Class G. Den kombinerar det bästa av två världar. Den rena klass A-driftens ojämförligt rena återgivning, och klass AB-driftens effektivitet och kraft. Läs mer i detalj om hur Class G fungerar i artikeln Arcam Class G utmanar vad som helst i ren prestanda >

Arcam FMJ A49 var resultatet av ett projekt hos Arcam, lett av grundaren John Dawson, med syftet att bygga den ultimata förstärkaren. I den helbalanserade konstruktionen sitter två Class G-slutsteg, som bekvämt lämnar en bra bit över 200W i 8ohm, med distortionsnivåer nedåt en miljontedel av signalen(!) precis innan förstärkaren klipper(!!). 

Men FMJ A49 har inte bara vad som kanske är världens mest distortionsfria slutsteg, med enorma kraftresurser. Den har dessutom ett försteg som är likvärdigt kompromisslöst, med en dubbel differentiell volymkontroll, helt i dual mono, med ultrakorta signalvägar och ingångsmultiplexer som cancellerar alla störningar. Kort och gott finns det inget i en Arcam FMJ A49 som inte är taget till sin yttersta spets.

Resultatet är en chockerande ren, dynamisk, naturlig och klarsynt återgivning, som inte tycks ha några svagheter eller egen signatur. Det har gjord A49 till vår absoluta referens!

Rek. pris för Arcam FMJ A49 är 55.000 kr, men sett i ett sammanhang av andra extrema förstärkare för det tio-, tjugo- eller t.o.m. trettiodubbla, är det en ultra-highend-produkt som ofantligt många fler har möjlighet att äga och njuta av!

Arcam FMJ A39 – En mindre A49 till en tredjedel av priset

Så vad gör man om 55.000 kr är i det starkaste laget att lägga på en förstärkare, hur bra den än må vara? Arcam började efter A49 genast arbeta på en mindre version, med mindre effekt och inte heller fullt balanserad, men som skulle ta grundbultarna från A49 och göra dem tillgängliga för ännu fler.

Resultatet blev FMJ A39, som bjuder på Class G-slutsteg med hela 120W per kanal i 8 ohm, nog för att få kontroll över även riktigt stora och tunga högtalare om man får tro Hifi & Musiks lyriska test. Försteget har också det lånat kraftigt från A49 med såväl superkorta signalvägar som en utsökt tyst och precis volymkontroll.

Därför bjuder också A39 på en sällsynt blandning av transparens och kraft. Hade det inte varit för A49, hade A39 faktiskt varit den bästa förstärkaren Arcam någonsin byggt…

Rek. pris för Arcam FMJ A39 är 18.500 kr.

Dela med dig på Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email