Atlas Cables lanserar en ny serie med skivspelarkablar

atlashypertonearm

Atlas Cables gör alltid ändamålsenliga produkter, utifrån sunt ingenjörsskap och rådande standarder. Ett exempel på när detta är lite extra viktigt är när man skall koppla ihop sin skivspelare med ett RIAA-steg. För såväl MM– som MC-pickuper är signalen långt svagare än för exempelvis en CD-spelare, vilket gör att kabeln måste ha ett absolut minimum av förluster och mikrofoni. Samtidigt skall den ha en extremt god skärmning och inte minst rätt elektriska egenskaper.

Det är nämligen så att kabeln är en väsentlig del av den last som läggs på MM-pickuper, och den blir lätt så högkapacitiv att man får hörbara tapp i de övre registren vilket ger en tröttare och mer dämpad känsla i återgivningen. Men genom att välja en kabel som har låg kapacitans, och förstås också ställa in sitt RIAA-steg på rätt värde, kan man få en sprudlande klar och dynamisk återgivning.

För MC-pickuper är denna last inte kritisk, men väl alla de andra egenskaperna då signalen är betydligt svagare än från en MM-pickup.

Atlas nya serie kablar särskilt anpassade för skivspelare, uppfyller alla krav man kan ha på en kabel för detta ändamål.

Inte nog med att de innehåller superrena ledare, isolation med extremt låga förluster samt en högeffektiv skärmning, den enormt noggranna sammansättningen gör dem dessutom extremt tysta, utan hörbar mikrofoni.

atlas_element_tt

Den nya serien kommer i två nivåer; Element och Hyper, och de kan fås i utförande med såväl RCA-RCA som med DIN-RCA för de tonarmar som har en 5-pins DIN-kontakt. Praktiskt taget samtliga av de kontakter Atlas använder är helt egenutvecklade, och detsamma gäller såklart för dessa kablar. Den nya 5-pins DIN-kontakten är dessutom ett riktigt konststycke utvecklad för att överträffa alla andra motsvarigheter på marknaden, och den är därmed ett självklart val för såväl Element som Hyper.

Element och Hyper skiljer sig i ledar- och isolationsmaterial, där Hyper har OCC-koppar och Teflon-isolation, medan Element har OFC-koppar och XLPE, skummad polypropylen. Hyper har även ytterligare ett lager skärmning för ännu tystare bakgrund.

Kapacitansen är låga 63pF/m (Element) resp. 72pF/m (Hyper). Dessutom går de, som alltid med Atlas, att få i valfri längd där priset går att härleda från prislistan.

Efter att ha utvärderat förexemplar i flera månader kan vi konstatera att båda kablarna har en exceptionell klarhet, dynamik och mättad tonalitet som verkligen tillåter ännu djupare utforskning av skivsamlingen. Helt enkelt en perfekt uppgradering från de kablar som ofta medföljer skivspelare.

Kontakta någon av våra Atlas-återförsäljare för att uppleva dem med egna öron!

Rek. priser är som följer:

Element TT (RCA-RCA): 1.350 kr, 1m
Element Tonearm (DIN-RCA): 2.000 kr, 1m

Hyper TT (RCA-RCA): 2.400 kr, 1m
Hyper Tonearm (DIN-RCA): 3.000 kr, 1m

Dela med dig på Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email