Vilka högtalarkablar till PMC?

Lanseringen av PMC har satt stora avtryck i hifi-Sverige, och med prestanda som oavsett storlek är i sin egen klass är det inte så konstigt. Det gör att allt fler frågor inkommer om vad som är lämplig kringutrustning till en så pass korrekt och transparent högtalare. Hur får man ut mesta möjliga ur något som verkligen kar kapaciteten att blottlägga minsta detalj? Här har vi tipsen på området högtalarkablar!

Vad gäller högtalarkablar så är svaret faktiskt relativt enkelt! Välj kablar som inte har sin egen “gimmick” eller någon särdeles udda konstruktion. Kablar kan i värsta fall påverka återgivningen destruktivt genom att ändra hur högtalarens filter arbetar. Dessutom kan den, om den inte är rätt konstruerad, leda in störningar på en nivå som är mångfaldigt större än en rationellt konstruerad, men mindre kostsam kabel.

En normal, och förnuftigt konstruerad, högtalarkabel består av ledare för plus och minus som ligger tätt samman och tvinnade kring varandra. Kabeln bör med fördel vara tätt packad för att bibehålla det geometriska förhållandet mellan ledarna, och därmed inte få variationer i de elektriska egenskaperna när de böjs.

Högtalarkablar bör generellt inte vara skärmade, då den starka signal som de överför inte så lätt låter sig påverkas av andra kablar. Det är också därför man istället bör satsa på välskärmade lågnivåkablar!

Men är de skärmade, måste de ha en riktig jordanslutning till skärmen. Annars drar den bara in mer störningar i signalen! Detta kan låta annorlunda vid demonstration, men är inte att föredra i längden, särskilt inte för de som verkligen vill ha ut en så transparent återgivning som möjligt.

Därför är faktiskt billig kabel från elhandeln många gånger att föredra framför vad många hifi-tillverkare erbjuder. Den gör helt enkelt färre grova fel!

Men vill man ha något som är bättre, med ännu bättre överföringsegenskaper, mindre distorsion, kontakter som både sitter bättre och håller längre, då har vi en ett par raka rekommendationer nedan.

Atlas Cables bygger enbart kablar som har en påvisbar prestanda! Redan instegsnivån har alla de egenskaper man bör kräva av en seriöst återgivande kabel. Vad man får när man går upp i nivå är ännu bättre egenskaper med ännu grövre ledare, ännu bättre ledarmaterial, bättre isolation med lägre förluster.

Startnivån Equator 2.0 är en utomordentligt välkonstruerad kabel med två OFC-ledare, tätt packade med bomullstråd i ett pärlvitt yttre hölje samt Atlas Z-plug crimpad på ledarna. Det är en kabel som utan tvekan åker åttor i ren och skär prestanda runt kablar med en konstruktion ämnad att få kabeln att sticka ut i snabba tester.

Rek. pris är 1.400 kr för 2×2.5m för marknadens kanske mest högpresterade instegshögtalarkabel!

Nästa nivå är Hyper 2.0 samt Hyper 3.5, där grovleken på ledarna är skillnaden dem emellan. Jämfört med Equator har man såväl ännu renare koppar samt bättre isolationsmaterial i Teflon. Det innebär att förlusterna i kabeln blir betydligt lägre. Dessutom kommer de som standard med Transpose-kontakterna, som erbjuder smidigt byte av kontakttyp om så behövs i framtiden, och i fallet Hyper 3.5, en expanderande kontakt som förmår att ge högsta möjliga kontakttryck. Det betyder en mindre resistans i övergången samt minimerad risk för kontaktdistorsion.

Rek. pris för dessa är 2.910 kr (Hyper 2.0) samt 4.900 kr (Hyper 3.5) för 2×2.5m.

Vi hoppar direkt vidare till den absoluta toppnivån av kopparkablar, Mavros, som har allt tagit till sin absoluta spets. Ledare i monokristallin OCC-koppar, mikroporös Teflon-isolation samt inte minst det kompromisslösa Grun-jordsystemet. Det hela bygger på att skapa en egen och gemensam jordreferens för kablarna i ett system, så att de kan skärmas utan att de måste jordas genom apparaterna. Grun är ett ekosystem där endast toppmodellerna Mavros och dess exklusivare silversyskon Asimi ingår, tillsammans med den nya grendosan EOS Modular som har Grun-anslutning. Det innebär att Mavros högtalarkabel erbjuder alla fördelar av extremt god överföring, med Gruns unika bakgrundstystnad. En absolut referenskabel för de som endast nöjer sig med det allra, allra bästa!

Rek. pris är 21.300 kr för 2×2.5m.

Det finns dock flera andra fabrikat som gör bra och seriösa kablar! Se dock upp för de med väldigt udda konstruktion och gimmickar. Behöver du en skärmad kabel, se till att den också har en anslutning för skärmen, annars låter det sämre!

Det behöver därmed inte vara varken svårt eller dyrt att välja en kabel som ger goda förutsättningar för de som önskar en så transparent återgivning som möjligt med sina nya PMC-högtalare!

Dela med dig på Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email