Pro-Ject lanserar The Classic

PJ-Classic-walnut_hi-res_korr_logo

Pro-Ject firar sitt 25-årsjubileum i år och för att markera denna milstolpe har man tagit fram en mycket speciell skivspelare – The Classic. Modellen är ett statement där Pro-Ject sätter ner foten och visar allt sitt kunnande, med teknik hittills osedd i prisklassen.

Som namnet antyder är The Classic är en modern utveckling av just klassiska konstruktioner med fjädrande subchassi som bär såväl tallrik som tonarm. I plinten sitter motorn, avkopplad från de allra känsligaste delarna som är tryggt placerade på sin egen plattform, en resonansdöd sandwich av aluminium och MDF.

PJ-TheClassic_subchassis_small

Utvecklingen har dock gått långt sedan de fjädrande konstruktionerna såg sin start, och avancerade elastomerer gör vibrationsavkoppling vid låga resonanser möjlig på ett betydligt enklare, effektivare och mer installationsvänligt sätt. Pro-Ject har därför implementerat ett system med runda TPE-bollar som ligger i sex olika kaviteter och isolerar hela topplattan från plinten och motorns vibrationer.

Men det är bara en av nyheterna som är unik för The Classic. Tonarmen är också den helt ny, och den senaste utvecklingen av Pro-Jects kolfiberteknik. Med en kärna av aluminium skärmas tonarmskablarna från störningar, och tillsammans med en kolfiberbeklädnad blir den också extremt styv och stabil.

PJ-PressR-The-Classic-130416-EN

Med lager i zirkon på nås en extremt friktionsfri gång, och ett mycket påkostat japanskt kullager i basen tillåter smidigare kabelföring internt samt förbättrar armens rörlighet. Sist men inte minst är motvikten bestyckad med en dämpkudde från Ortofon, som halverar amplituden vid tonarmens resonansfrekvens.

Huvudlagret för tallriken har en uppbyggnad som är väldigt lik den pålitliga Debut-serien. Men med tio gånger så snäva toleranser ger den en mjukhet i gången värdig en highend-spelare. Tallriken handlar också den om högsta möjliga precision och balans, och är i aluminium som dämpats med TPE.

PJ-TheClassic_cutout_small

Sist men inte minst sitter plinten på tre justerbara fötter som möjliggör att exakt ställa skivspelaren i våg, och samtidigt skyddar mot vibrationer överförda via underlaget.

The Classic kommer i tre olika utföranden – walnut, rosenut och eukalyptus – och är bestyckad med en 2M Silver från Ortofon. Den har även ett lock i akryl och den nya phonokabeln som länge varit under utveckling, Connect-It E, medföljer.

PJ-Classic-allcolors_small

Rek. pris för The Classic är 11.295 kr inkl. Ortofon 2M Silver.

Dela med dig på Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email