Audiovector

AudiovectorSR3AVA

Ole_R11_liten_beskuren

 

När Ole Klifoth var hifi-recensent testade han gång på gång högtalare som mätte utmärkt men var tråkiga att lyssna på. Ljudet var livlöst, hopklämt och overkligt. Han såg att konstruktörernas patentlösning mot resonanser, distorsion och tidsfel var dämpning, dämpning och åter dämpning. Han insåg att det måste finnas ett bättre sätt att bygga en högtalare. För med överdriven dämpning försvinner även dynamiken, verkningsgraden och detaljerna. Han började experimentera med förebyggande åtgärder istället för att dämpa bort felen i efterhand. I samarbete med engagerade danska elementtillverkare växte en helt ny typ av högtalare fram – Audiovector.

 

Audiovector kan spela all sorts musik
Utan undantag! Därför är vi ett av mycket få företag som uteslutande demonstrerar vår högtalare med riktig musik som finns att köpa i vanliga skivaffärer istället för mystiska specialinspelningar av gles musik som annars är så populärt på Hifi-mässor.

Audiovector låter bra i hela rummet
Audiovector-högtalare är konstruerade för att kunna sprida hela musiken i hela rummet. Något som är möjligt bland annat tack vare Audiovectors unika SEC-system.

Alla förstärkare kan driva ett par Audiovector-högtalare
Audiovectors högtalare är så effektiva att de kan drivas av vilken förstärkare som helst. Det låter naturligtvis bättre med en bättre förstärkare än en sämre. Bra är däremot inte alltid samma sak som stor.

Audiovectors högtalare går att uppdatera
Nästan alla Audiovectors högtalare är uppgraderingsbara både i tid och nivå, vilket innebär att man kan uppgradera t.ex. en gammal högtalare i S-serien så att den blir lika bra som en ny i Si-serien, och att det går att uppgradera en billigare modell till en mer avancerad i samma serie.

Audiovector gillar film
Audiovector har extremt väl matchade center- och subbashögtalare, som perfekt integreras med sidosystemen. Tillsammans med deras höga effektivitet, får man dramatisk dynamik, men samtidigt tydliga dialoger och finstilta detaljer som drar en in i filmen.

En högtalare olik alla andra – en högtalare utan förluster

Så hur bygger man en högtalare utan förluster? Det är förstås ett ideal som är omöjligt att helt uppnå, men Audiovector tar med sina principer sig närmare och närmare med varje ny generation. Det mest fundamentala är att förstås konstruera rätt från början, även om det kräver att man går till botten med allt från element till filter, eller att t.o.m. utveckla helt nyskapande dämpmaterial. Det är därför en Audiovector-högtalare är så mycket mindre av en bromskloss, och istället förmedlar musiken som den är. Det har gjort att vi är ett av mycket få företag som uteslutande visar våra högtalare med riktig musik istället för mystiska specialinspelningar av gles musik som annars är så populärt på hifi-mässor.

kabinettLCC

 

Low Compression Concept (LCC)
Med låg grad av dämpning, och bara på precis rätt ställen, tillåts elementens membran att röra sig lättare, och därmed mer exakt. Tillsammans med sina egna element, utvecklade efter samma principer, kan man höra detaljer och uppleva utbrott som annars skulle dämpas bort.

 

audiovector

 

Soundstage Enhancement Concept (SEC)
Audiovector-högtalare är  konstruerade för att kunna sprida hela musiken i hela rummet, något som är möjligt bland annat tack vare Audiovectors unika SEC-system.Genom att utnyttja den bakåtstrålande energin från diskanten på ett smart sätt, genom en avstämd tunnel som ser ut att rätt frekvenser kommer ut vid precis rätt tid, så kan man uppnå en bättre spridning och ännu mer involverande återgivning.

 

Det rena, dynamiska ljudet – element utan förluster

Det är ibland lite av en chock att lyssna på musik genom en Audiovector-högtalare. Det otroligt rena och dynamiska ljudet låter lyssnaren höra exakt vad musikerna spelar, utan att tankarna går till vanliga hifiparametrar. Det låter mer som levande musik än en återgivning helt enkelt. Ett exempel på vad som skiljer sig från ordinära och överdämpade högtalare är basen. Med Audiovector hör man nyanser hela vägen ner till de lägsta frekvenserna och inte det bummel och oljud som närmast blivit standard med vanliga konstruktionsprinciper. Det låter med andra ord precis lika rent, exakt, nyansrikt och dynamiskt oavsett frekvens med Audiovector.

evotech_woofer
Extremt transientsnabba element
En av anledningarna är de extremt transientsnabba Evotech-elementen, med superlätta och otroligt styva koner, talspole lindad på en kärna av titan som ger minimalt med motstånd i magnetgapet, öppna elementkorgar samt mycket kraftfulla magnetsystem. Diskantelementet med dubbla magneter, avstämt strömningsmotstånd och den tunnaste olja som finns, innebär ett nytt sätt att tänka jämfört med överdämpade state-of-the-art-diskanter.

 

audiovector

 

No Energy Storage (NES)
För att ett element skall arbeta med bästa förutsättningar behöver infästningen till kabinettet vara väldigt noggrant genomtänkt. Audiovectors No Energy Storage-koncept innebär en avkoppling där elementet slipper “bära” vikten av kabinettet, vilket resulterar i ett ännu bättre transientsvar.

 

En naturlig helhet – delningsfilter utan förluster

Filtret avgör hur väl elementen samarbetar. Med hög klass på elementen kan filtret göras enkelt, med få men högklassiga komponenter (bara en seriekomponent för varje element) och därmed hög precision, minimala fasfel och små förluster.

audio vectorDynamic Feed Forward-filter
Inspirationen till hur filtret är konstruerat är hämtat från aktiva lösningar, och tack vare det har man kunnat identifiera stora förlustfaktorer i konventionell filterkonstruktion som Audiovector med sin Dynamic Feed Forward (DFF) filterteknik lyckas undvika. Därmed är filtren i Ki-, Si- och SR-serierna inte bara dubbelt så effektiva som sina föregångare, de är mångdubbelt så effektiva som konkurrenterna vilket innebär att signalen bevaras på bästa sätt hela vägen fram till elementen.

 

Uppgraderingsbara –  framtid utan förluster

Audiovectors högtalare förutom Ki-serien är uppgraderingsbara både i tid och nivå. Det innebär alltså att man kan uppgradera en gammal högtalare så att den blir lika bra som en ny, och att det går att uppgradera en billigare modell till en mer avancerad, så länge man håller sig inom samma serie.

upgradeIndividual Upgrade Concept (IUC)
Uppgraderingssystemet heter IUC och innebär att man slipper sälja sin högtalare, utan istället låter Audiovector installera önskad teknik-nivå, och se till att allt är i topptrim innan man får tillbaka den. Numera kan man även uppgradera med Discreet-teknik, som gör högtalaren fullt aktiv, med två eller tre slutsteg per högtalare samt digitala delningsfilter och en rad smarta funktioner.

 

Effektiv högtalare –  förstärkare utan förluster

Audiovectors konstruktionsprinciper handlar om att minimera förluster och ta tillvara musiksignalen så effektivt som möjligt. Det har som naturlig följd att högtalarna blir så effektiva att de kan drivas av vilken förstärkare som helst, vilket omvänt innebär att förstärkaren som inte behöver brottas med en bångstyrig högtalare också kan låta på topp. Givetvis låter det bättre med en bättre förstärkare än en sämre, men det fina i sammanhanget är att det endast blir kvaliteten, inte kvantiteten som begränsar.

discreetampUnika aktiva egenskaper
Den höga effektiviteten innebär i sin tur att Audiovectors aktiva Discreet-teknik kan byggas med en förstärkararkitektur som inte hade varit möjlig att använda med konventionella högtalare. Det märks på flera områden, inte minst förstås det fantastiska ljudet, men även detaljer som supertunna kablar som försvinner ur blickfånget. A match made in heaven!

 


Läs mer om Audiovector på www.audiovector.com >

Audiovector logo_wordpress

 

SENASTE AUDIOVECTOR-NYHETER:

Ljudtema upphör med distributionen av Audiovector
Efter flera decennier tillsammans kommer Ljudtema och Audiovector att gå skilda vägar. Vi fortsätter med distributionen till fredag den 3:e november och kommer inom kort att utannonsera en rejäl kampanj
Läs mer >
Ljudtema på Highendmässan 2017
På Highendmässan i Stockholm slår vi på sort med såväl blytunga referenssystem från Meridian och Arcam i både två- och flerkanal, Audiovector i alla nivåer från QR till SR6, de senaste nyheterna
Läs mer >
Ljudtema på High End Mässan i Stockholm 2016
Ljudtemas program till High End Mässan i Stockholm 2016 bjuder på idel tunga upplevelser, från Audiovectors Avantgarde Arreté i tre olika format med Arcams fantastiska elektronik, till det absolut senaste från Meridians
Läs mer >
Ljudtema på Ljud- & Bildmässan 2015 i Malmö
Här är Ljudtemas program för Ljud- & Bildmässan 2015 där vi inte bara spelar på en rad nyheter, utan också på flera sedan länge efterfrågade fabrikat. Till dessa hör en superb referensanläggning från
Läs mer >
Pro-Ject Essential II DIGITAL – Vinyl med unika möjligheter!
Pro-Ject Essential II har genom sin absoluta minimalism, med allt man behöver för riktigt högkvalitativ vinylavspelning, blivit en succé. Nu lanserar Pro-Ject en riktigt spännande version med tillägget DIGITAL, vilket betyder att
Läs mer >

 

GÅ MED I LJUDTEMAS NYHETSBREV!

Som medlem kommer du att få nyheter, inbjudningar till exklusiva events, tillgång till särskilda kampanjer och annan spännande information. För att avregistrera dig, skicka endast ett email till info@ljudtema.se där du skriver “avregistrera mig från nyhetsbrevet”.

Kontaktinformationen kommer inte att vidarebefordras till tredje part, utan kommer enbart att användas för utskick från Ljudtema.

Skicka