Meridian Audio

7200SE

Meridian Audio gör världens mest avancerade ljud- och bildsystem. De ligger i den absoluta framkanten av innovation, men alltid med kompromisslös återgivning i första sätet. Hos sin forsknings- och utvecklingsavdelning har många tekniska standarder sett dagens ljus, som Dolby True HD, Dolby Atmos och MQA, för att nämna några. Det betyder att man ligger på en helt annan nivå av teknisk kompetens än alla vanliga tillverkare.

Boothroyd-Stuart – ett prisbelönt samarbete

allenboothroyd

Bob Stuart & Allen Boothroyd

Bob Stuart och Allen Boothroyd möttes på 70-talet i Cambridge och blev snabbt vänner genom sitt gemensamma musikintresse. Strävan efter att reproducera inspelad musik med högsta möjliga kvalitet gav inspirationen till att utveckla sin egen utrustning, och så föddes Meridian Audio. Bob Stuart studerade psykoakustik och elektroteknik på Imperial College i London. Allen Boothroyd utbildade sig till mekanisk ingenjör, och fortsatte med industridesign på Royal College of Art.

Sen Meridians grundande för nästan 40 år sedan har båda hållit fast vid sina respektive discipliner, med Bob Stuart i ledning för de tekniska avdelningarna och Allen Boothroyd som ansvarig för designavdelningen. Resultatet har blivit några av de mest aktade A/V-produkterna i världen, belönade med oräkneliga internationella priser för sin höga prestanda och tekniska kvalitet, och inte minst tre British Design Council Award for Outstanding British Products, något man är helt ensamma om.

DSP-högtalare – perfekt optimerad återgivning

DSP5200-5A_small

DSP5200 SE

I hjärtat av Meridians produktportfölj finns de unika DSP-högtalarna. Namnet till trots är de så mycket mer än bara en högtalare – de innehåller i stort sett hela anläggningen. Men det är varken av praktiska eller designmässiga skäl. Det frigör nämligen en rad möjligheter, som att minutiöst anpassa alla delar för varandra, att effektivisera varenda komponent i exempelvis slutstegen, så att de driver endast det element de är avsedda för, men till perfektion.

Ett exakt specificerat slutsteg för varje element är också ett måste för att den inbyggda processorn, DSP:n, skall uppnå sin fulla potential. Med alla faktorer kända kan den göra delningen i den digitala domänen, och skapa filter som är alltför komplexa för ett analogt system, allt för att få ut en upplösning, dynamik och ett omfång som är omöjligt att uppnå med konventionella system. EBA, Enhanced Bass Alignment är ytterligare en unik funktion, där DSP:n korrigerar det faktum att de lägsta basljuden alltid kommer fram något senare och gör ljudet helt tidskorrekt, med en helt annan definition och tyngd som resultat.

Men samtidigt får man en rad praktiska funktioner på köpet. Som att DSP:n övervakar varje element så att de aldrig kan överstyras, bara spela till sitt absoluta maximum om så behövs. Vid låga volymer kan DSP:n kompensera frekvenssvaret om man så önskar och ge fortsatt djup, tydlig bas och en upplösning som annars brukar dränkas. Eller varför inte addera fullödig rumskorrigering och se till att systemet trollar bort större rumslig påverkan på ljudet?

DSP-högtalaren är den slutgiltiga visionen om hur man bygger det perfekt optimerade systemet, och för många finns ingen återvändo när man väl upplevt dem.

Meridian Sooloos – den mest involverande musikupplevelsen

MeridianSooloosiPadLogo_smallMeridian Sooloos kombinerar Meridians legendariska prestanda, prisbelönta design och handhavande, med ett revolutionerande interface och funktionalitet som gör det till ett sant äventyr att utforska musiksamlingen, med djupare metadata och därmed mer information om dina skivor än något annat system.

Sooloos hjälper dig dessutom att hitta musiken du verkligen vill lyssna till, och inte bara den du kommer på för tillfället, och sköter allt med en snabbhet och intuitivitet som låter dig njuta direkt istället för att krångla med komplicerade funktioner. Meridian Sooloos kan enkelt byggas ut för att leverera musik i hela hemmet, och kommunicerar via SpeakerLink för enklast möjliga integration med Meridians produkter.

Sooloos har även integrerade strömmande tjänster, med Tidal i spetsen, som sömlöst kan integrera dina favoritskivor som om de vore i din egen samling. Dessutom är kontrollmöjligheterna fantastiska från den fantastiska iPad-appen till gränslösa möjligheter då det unika touchinterfacet är fritt att använda med vilken 1080p touchskärm som helst. Varför inte bygga in det direkt i ditt soffbord, i en bokhylla, eller t.o.m. rama in det och hänga på väggen?!

Med andra ord är Meridian Sooloos den enda musikkälla som behövs, där prestanda, användarvänlighet utöver det vanliga samt såväl strömmande musik som din egen samling möts i total harmoni.

Läs mer på www.meridian-audio.co.uk >

 

SENASTE MERIDIAN-NYHETER:

Världens bästa! – del 2 – Signalkälla/DAC
Vi på Ljudtema är enormt stolta över att representera några av världens främsta tillverkare inom hifi och hemmabio. Ibland tycker vi dock inte att en produkt “bara” tillhör toppnivån, utan
Läs mer >
Ljudtema på Highendmässan 2017
På Highendmässan i Stockholm slår vi på sort med såväl blytunga referenssystem från Meridian och Arcam i både två- och flerkanal, Audiovector i alla nivåer från QR till SR6, de senaste nyheterna
Läs mer >
Nätverksmusik och strömmande tjänster i Skellefteå
På tisdag den 1:a november besöker Joakim Sand Ljudshopen Nord i Skellefteå och pratar om nätverksmusik och strömmande tjänster samt visar exempel med bl.a. Meridian Sooloos. Joakim kommer både att spela
Läs mer >
Ljudtema på High End Mässan i Stockholm 2016
Ljudtemas program till High End Mässan i Stockholm 2016 bjuder på idel tunga upplevelser, från Audiovectors Avantgarde Arreté i tre olika format med Arcams fantastiska elektronik, till det absolut senaste från Meridians
Läs mer >
MQA är här!
Den 4:e februari lanserar Meridian den färdiga mjukvaran för att avkoda MQA för Explorer2, Prime hörlursförstärkare, 808v6 Reference CD Player, 818v3 Reference Audio Core, Special Edition DSP-högtalare och 40th Anniversary System. MQA fångar
Läs mer >
Ljudtema på Ljud- & Bildmässan 2015 i Malmö
Här är Ljudtemas program för Ljud- & Bildmässan 2015 där vi inte bara spelar på en rad nyheter, utan också på flera sedan länge efterfrågade fabrikat. Till dessa hör en superb referensanläggning från
Läs mer >

 

GÅ MED I LJUDTEMAS NYHETSBREV!

Som medlem kommer du att få nyheter, inbjudningar till exklusiva events, tillgång till särskilda kampanjer och annan spännande information. För att avregistrera dig, skicka endast ett email till info@ljudtema.se där du skriver “avregistrera mig från nyhetsbrevet”.

Kontaktinformationen kommer inte att vidarebefordras till tredje part, utan kommer enbart att användas för utskick från Ljudtema.

Skicka