Guider till den digitala framtiden

Tidigare var livet enkelt; digital musik var detsamma som CD-skiva, och så länge CD-spelaren var tillräckligt bra var allt frid och fröjd. Men den tekniska utvecklingen har inneburit en uppsjö av helt nya möjligheter som förändrat vår musikuppspelning.

Lagra, strömma eller både och?

StoreStreamDen stora frågan för många är var musiken skall komma ifrån?! Ska man använda strömmande tjänster och i så fall vilka, eller skall man lagra sin musiksamling på en hårddisk och spela över nätverket? Men egentligen kompletterar de båda varandra. Strömmande tjänster kommer och går, musik läggs till och dras ifrån. Men framför allt, man kan inte vara säker på att just den skivan man vill lyssna på finns. För att utforska musik, och för den absoluta merparten av ens lyssning är strömmande tjänster alldeles utmärkta, och bäst är förstås de som kan erbjuda full kvalitet. Därför rekommenderar vi Tidal som inte bara är ledande på såväl ljudkvalitet som utbud, de är också först med Meridians revolutionerande MQA-format, vilket innebär autentiserad studio-återgivning!

Men den egna samlingen, många gånger uppbyggd över decennier, kommer att utgöra hjärtat i ens lyssning. En stomme av just de skivor som följt en genom livet är ett måste för de allra flesta, och att inte ta dem med till den uppkopplade tidsåldern vi lever i, vore att göra om samma misstag som när man sålde sina vinylskivor till förmån för CD. Att rippa sin CD-samling kan tyckas vara ett omfattande arbete, men det är också ett man bara gör en gång om man gör det rätt. Dessutom kommer den att följa med oavsett vilka tjänster eller produkter som kommer och går.

Den verklige entusiasten kommer givetvis att lägga ytterligare ett format till listan; vinyl. Många av oss har omfattande samlingar, med många skivor som inte ens finns på CD eller i strömmande format. Dessutom i utgåvor som kan vara långt mer välljudande!

Nedan hittar du tips dels på vilka alternativ som finns för att spela upp din lagrade musiksamling, och i de allra flesta fall kan man integrera sina strömmande tjänst sömlöst med dessa. Dessutom har vi en guide till hur man kringgår de vanligaste fallgroparna med att använda datorn som musikspelare. Sist men inte minst finns vår extremt populära guide till hur man rippar sina skivor på ett lämpligt sätt. För ytterligare tips eller råd kring något av dessa områden, kontakta din lokala återförsäljare så hjälper de dig vidare.

Explorer_room_liten_v2

Tre sätt att spela upp din digitala musik

Lär dig allt du behöver veta för att välja rätt i livet efter CD-spelaren. Läs mer >

Optimera datorljudet

Vi visar, steg för steg, hur du använder din dator som musikuppspelare. Läs mer >

Rippa skivor

Guide till hur man rippar in sina CD-skivor till hårddisk, bit-för-bit korrekt och med rätt metadata. Läs mer >