Arcam

ArcamFMJA29_medlogga

 

John Dawsons signatur på mästerstycket FMJ A49

John Dawsons signatur på mästerstycket FMJ A49

Arcams grundare John Dawson gjorde sina första konstruktioner redan 1972 medan han var student vid universitetet i Cambridge. Ambitionen var att bygga elektronik baserad på egenutvecklad teknik, rätt gjord från grunden för att både låta bättre och vara mer pålitliga än konkurrenterna, men också i ett prisläge som vanligt folk kan ha råd med.

1976 byggde Arcam sin första integrerade förstärkare för hemmabruk, A60, med målsättningen att sälja 50 exemplar. Man sålde 30.000… Sedan dess har Arcam vuxit enormt, men alltid varit sina ideal trogna. Samtidigt har man alltid lyckats ligga i den absoluta teknologiska framkanten, och även skjutit den framåt med en rad olika innovationer.

Idag spänner sortimentet över allt från kompromisslös musik- och filmuppspelning, använd av producenter i studios världen över, till högpresterande men kompakta produkter i instegsklass. Men oavsett nivå kan får man alltid pålitlig prestanda med Arcam.

Hifi handlar om god återgivning

God återgivning, högsta möjliga trohet mot ursprungsmaterialet, är en ambition som är lätt att formulera, men desto svårare att åstadkomma. När många tillverkare ägnar sig åt att skapa ett sound, eller åt att bygga en kult kring sitt varumärke, arbetar Arcam oförtutet med att åstadkomma en så exakt och korrekt återgivning som möjligt för såväl ljud som bild.

Om inte tekniken finns tillgänglig för att ge tillräckligt bra prestanda, så tar man fram den själv. Arcam kastar sig heller inte in i nya standarder innan de är färdiga, bara för att marknaden efterfrågar dem, inte ens när man själv är med och utvecklar dem! Man vill alltid kunna leverera produkter som är lika gedigna i vad de gör som hur de gör det.

Muso

Muso

Ett intressant exempel på Arcams utvecklingssätt är deras Bluetooth-DAC:ar, miniBlink och rBlink, som erbjuder runt 50dB bättre signal/brusförhållande än konkurrenterna tack vare ett samarbete med CSR, världsledande på bl.a. Bluetooth-chip. Innan detta gick att uppnå ansåg Arcam inte att Bluetooth hade med riktig hifi att göra.

Ett annat exempel kommer från när Arcam behövde ha en absolut referenshögtalare för sin produktutveckling, men som också skulle anvädas för utbildningsändamål, något Arcam är extremt noggranna med gentemot sina distributörer. Resultatet blev Arcam Muso, en högteknologisk supermonitor, med många chockerande tekniska lösningar som få specialiserade högtalartillverkare ens har implementerat, som det supertysta kabinettet i flera lager laminerat stål och aluminium.

Högsta möjliga prestanda, inte högsta möjliga pris!

Arcam FMJ D33

FMJ D33

Två gånger i modern tid har man hängett sig åt fullkomligt kompromisslösa utvecklingsprojekt ämnade att föra utvecklingen till nya nivåer, och vara helt utan begränsningar i pris. Den första av dessa blev till DAC:en FMJ D33, vars återgivning hade försvinnande låga nivåer av distorsion, och blev en referensprodukt hos såväl kännare, press och musikstudior. Priset för den bästa DAC man överhuvudtaget är kapabel att konstruera? Under 30.000 kr!

Det andra projektet utmynnande i den integrerade förstärkaren FMJ A49, och den har hyllats som inte bara världens bästa integrerade förstärkare, utan också som världens kanske bästa förstärkare överhuvudtaget! Här tog Arcam Class G sin färdiga form med en upplösning, detaljering och finess som fullt ut matchas av förstärkarens förmåga till förkrossande dynamik, urkraft och total kontroll. Med distorsion under 1 ppm (miljontedel av signalen) var man också tvungen att tänja på gränserna för hur ett försteg skulle konstrueras. Kretsar som släcker ut distorsion, en ultraprecis balanserad volymkontroll och en exceptionell precision i alla delar gjorde att man lyckades med råge. Priset för något av det bästa i förstärkarväg som någonsin byggts? Under 50.000 kr!

FMJ A49

FMJ A49

Mycket pengar, javisst, men mycket långt ifrån många andra s.k. highend-modeller, och viktigast av allt, med en prestanda få kommer i närheten av. Det är därför omöjligt att döma Arcam efter prislappen. Chansen är stor att man inte bara får något bättre än man kunde ana, det kostar troligtvis mindre än man trodde!

Gemensamt för både D33 och A49, och förstås för alla Arcams produkter, är att det inte är en enskild sak som gör dem så så bra, inget nytt superchip eller mystisk kondensator. Det handlar om något så oglamoröst som att helheten med allt från superb kretslösning till rätt komponenter satts samman av några av hifivärldens mest skickliga och innovativa ingenjörer. Det gör att man heller inte suboptimerar sina produkter med ett skenande pris som enda resultat.

Pålitlig prestanda i alla lägen

Med Arcams gedigna kunnande och erfarenhet är man en av mycket få tillverkare som levererar riktigt hög prestanda oavsett pris. Man kan alltid lita på att alla produkter, från rSeries till de tyngsta modellerna i FMJ-serien representerar något av det bästa man kan köpa när det handlar om god återgivning för pengarna. Arcams sortiment är heller inte upplagt för att kunderna skall uppgradera i maximal omfattning. Varje produkt har t.ex. redan bästa möjliga nätdel för ändamålet inbyggd. Något annat vore inte förnuftigt. Vill man ha bättre prestanda, köper man en ännu bättre modell, också den komplett för vad den skall åstadkomma.

Men inte nog med det, Arcam är kända för att tillverka produkter som går utanför det man normalt förväntar sig för kategorin. Arcams hemmabioreceivrar är aktade för sina musikaliska förmågor, precis som BluRay-spelaren UDP411 som i alla avseenden är en äkta musikmaskin, byggd på exakt samma plattform som deras bästa CD/SACD/nätverksspelare någonsin, CDS27.

Därför är det inte undra på att Arcam syns i allt från musikstudios och miljöer för TV-produktion, till s.k. screening theatres hos några av världens främsta filmskapare.

Varför skall du nöja dig med mindre?

Läs mer på www.arcam.co.uk

Arcam-plainlogo_wordpress_165px

 

SENASTE ARCAM-NYHETER:

Inbyteskampanj på Arcam!
Vi drar igång en vinterkampanj på utvalda produkter ur Arcams stereosortiment i FMJ-serien där vi erbjuder extremt fina priser vid inbyte av en befintlig produkt av samma slag som den du
Läs mer >
Världens bästa! – del 1 – Förstärkare
Arcam FMJ A49 Vi på Ljudtema är enormt stolta över att representera några av världens främsta tillverkare inom hifi och hemmabio. Ibland tycker vi dock inte att en produkt “bara”
Läs mer >
Arcam rPhono testas i What Hifi med högsta betyg!
Arcam har nyligen lanserat det separata RIAA-steget rPhono, och sin vana trogen handlar det om en skolboksmässigt förnuftig produkt med pålitlig referensprestanda i alla situationer. Faktum är att det är självaste John
Läs mer >
Ljudtema på Highendmässan 2017
På Highendmässan i Stockholm slår vi på sort med såväl blytunga referenssystem från Meridian och Arcam i både två- och flerkanal, Audiovector i alla nivåer från QR till SR6, de senaste nyheterna
Läs mer >
Arcam rPlay – mångsidighet och ren prestanda!
Arcam visade upp nya rPlay på CES 2017, och det är utan tvekan årets kanske allra hetaste produkt i kategorin signalkällor! Nya rPlay är inte bara en evolution utan en
Läs mer >
Arcam lanserar nya RIAA-steget rPhono
Arcam presenterade på CES 2017 en helt ny RIAA-förstärkare, rPhono. Tekniska prestanda antyder ett otroligt mångsidigt steg, med möjligheter utöver vad de flesta RIAA-steg är kapabla till. Ett exempel är den enorma gain (upp
Läs mer >

 

GÅ MED I LJUDTEMAS NYHETSBREV!

Som medlem kommer du att få nyheter, inbjudningar till exklusiva events, tillgång till särskilda kampanjer och annan spännande information. För att avregistrera dig, skicka endast ett email till info@ljudtema.se där du skriver “avregistrera mig från nyhetsbrevet”.

Kontaktinformationen kommer inte att vidarebefordras till tredje part, utan kommer enbart att användas för utskick från Ljudtema.

Skicka