Livet efter CD-spelaren

De tre sätten att spela upp sin digitala musiksamling på

CD-spelaren har varit den dominerande signalkällan under en stor del av de gångna 30 åren. Det är en ett enkelt sätt att spela musik på, men idag finns det andra sätt som både låter bättre och erbjuder fler möjligheter. Därför tänkte vi här titta närmare på de tre vägarna som ersätter CD-spelaren.

Hårddiskspelare

En hårddiskspelare är en apparat som samlar in ens digitala musik vare sig man har den på skiva eller som en fil, organiserar den och spelar upp den. En hårddiskspelare kan normalt också distribuera musik till andra rum i ens hem och alltså fungera som en musikserver. Ljudtema distribuerar världens bästa system för rippning, katalogisering, lagring och uppspelning av musik – Meridian Sooloos! Med Sooloos behöver du endast en kompatibel NAS från QNAP som server, och systemet finns från såväl insteg- till absolut referensnivå!

Läs mer om Meridian här >

Nätverksspelare

En nätverksspelare spelar musik från en server på nätverket eller från strömmande musiktjänster. En sådan server kan vara en hårddiskspelare som vi beskrev ovan, men det kan också vara en dator eller en NAS (nätverkshårddisk) som kör en UPnP-serverprogramvara. Alla NAS:ar levereras normalt med sådan programvara.

En riktigt bra nätverksspelare kan leverera en ljudkvalitet i absolut referensklass.

Det finns två olika typer av system för nätverksspelare. Dels öppna system där den stora standarden heter UPnP (och i vissa sammanhang DLNA, som är en standard skapad av Sony som använder sig av UPnP). UPnP är en öppen standard vilket innebär att produkter från många olika tillverkare kan kombineras. Ljudtema distribuerar UPnP-kompatibla produkter från Arcam och Pro-Ject.

Mer om nätverksspelare samt guider till hur man kommer igång >

Dator, surfplatta eller smartphone som musikspelare

Det tredje alternativet, datorn, surfplattan eller smartphone som musikspelare är det just nu kanske populäraste sättet att spela upp digital musik på, och många gånger i kombination med en strömmande musiktjänst. För tips för hur man får ut mest möjliga av en sådant system, läs Ljudtemas guide för optimering av datorljud >