Optimera datorljudet – Allmänna tips

En dator är inte konstruerad för välljud utan dess ljudsystem är i första hand utvecklat för enklare behov. Men det finns olika sätt att komma runt många av datorns ljudkvalitetsbegränsningar när man vill använda den för välljudande musiklyssning.

Operativsystemets mixer

Allt ljud i datorn, vare sig det är en ljudeffekt, kommer från en film, datorns mikrofon, eller något annat, måste datorn hantera och skicka vidare till datorns ljudenheter. Därför har datorns operativsystem (d.v.s. Windows eller OS X) en inbyggd digital ljudmixer. Mixern konverterar allt ljud till samma typ av signal, d.v.s. samma samplingsfrekvens och samma ordlängd (antal bitar) oavsett vad originalsignalen har för format.Den här konverteringen försämrar ljudet en hel del. För vanligt kontorsdatorbruk eller för den som lyssnar via datorns inbyggda högtalare har det ingen större betydelse, men för den som kopplar datorn till sin stereo och vill ha bra ljud är det en stor försämring.

I vår guide till hur man optimerar datorljudet kommer vi att visa sätt att gå förbi mixern och därmed slippa dess onödiga ljudförsämringar.

Bitätande volymkontroll

Volymkontrollerna, dels i datorns mixer och dels datorns allmänna volymkontroll, är av bitätande typ. Det innebär att för varje 6 dB man sänker från full volym tappar man 1 bits upplösning. Lyssnar man med volymen nerdragen 30 dB, så tappar man alltså 5 bitars upplösning, vilket gör att en vanlig musikfil reduceras från 16 bitars upplösning till 11 bitar. Det finns dessutom ytterligare bieffekter med volymkontrollen som vi dock inte går igenom här.

För att undvika detta skall man se till att volymkontrollen på datorn alltid står på fullt och att man i stället reglerar volymen på sin förstärkare.

Undantag:
  • Det finns exempel på USB-DACar där datorns volymkontroll försvinner när man ansluter dem och därmed inte kan orsaka några problem.
  • Om man använder Audioquests USB-DAC Dragonfly, så styr datorns volymkontroll istället dess inbyggda analoga volymkontroll och man kan då reglera volymen utan att förlora bitdjup.

Programvarors betydelse

Det är viktigt att man väljer bra programvaror för musikuppspelning och att de konfigureras på rätt sätt för att undvika onödig försämring av ljudet.I vår guide till optimering av datorljud går vi igenom hur manoptimerar prestandan i ledande musikspelningsprogram för både Mac och Windows-PC.

Datorns utgångskonvertering av signalen

Med standardkonfigurering av en Mac eller Windows-PC som kör vanliga standardprogram utan tillägg kommer allt ljud att konverteras till ljudenhetens maximala samplingsfrekvens. Eftersom detta inte alltid stämmer överens med musikfilerna man spelar, sker då en kvalitetssänkande konvertering av det digitala ljudet. I Ljudtemas guide till optimering av datorljud går vi igenom hur man kan komma runt det problemet på olika sätt.

Datorns inbyggda ljudkort

De ljudkort som sitter inbyggda i vanliga datorer är i regel inte särskilt bra. I stort sett alla externa USB-DACar kommer att innebära en förbättring.

Datorns inbyggda digitala ljudutgång

Många använder en DAC kopplad till datorns digitala ljudutgång som finns på t.ex. alla nyare Apple-datorer, men tyvärr är de inte särskilt bra. Vi ska inte gå in i detalj på vad bristerna är utan bara rekommendera att man istället provar en extern ljudlösning även om man bara vill få ut en digital signal till en DAC eller surroundprocessor.

Kabelns betydelse

Tvärt emot vad många tror så kan signalen störas emellan datorn och USB-DAC:en. Prova med en Audioquest USB-kabel och se vad som händer när signalen kommer fram i bättre skick.

Olika typer av USB-överföring

När man skickar ljud från en dator till en USB-DAC, så kan antingen datorn skicka ut ljudströmmen lite som den vill (synkron överföring), något som resulterar i höga jitternivåer, d.v.s. förvrängning av vågformen som bär den digitala signalen. Det andra alternativet är att USB-DACen tar hand om taktpinnen och säger till datorn när den vill ha ljud (asynkron överföring). Med den tekniken sjunker jitternivån dramatiskt. Det är dock viktigt att veta att alla USB-DACar med asynkron överföring inte har lika bra överföring, och att det är mycket som skiljer olika lösningar åt. Provlyssna därför USB-DACen och jämför med andra alternativ innan du köper den.

USB och externa hårddiskar

Koppla din USB-DAC direkt till datorn och ha inget annat på samma USB-buss. En bra idé är att man istället för en USB-håddisk väljer en Firewire- eller Thunderbolt-hårddisk, eller en nätverkshårddisk (NAS) om man vill lagra sin musik utanför datorn.

Datorer är smutsiga.

En dator är full av störningar som kan sänka prestandan i ett ljudsystem. Det mesta kan man inte göra någonting åt. Men om man följer Ljudtemas guide för optimering av datorljud och köper en bra USB-DAC samt en bra USB-kabel, så kan man ändå få ett riktigt bra resultat.