Välj rätt pickup till din tonarm!

Vi får många frågor om vilka pickuper som passar med vilka skivspelare, och vi tänkte att det kunde vara på sin plats med en kort genomgång i ämnet. Det är nämligen enkelt att göra den mest grundläggande sorteringen genom de specifikationer som finns, för att snabbt ta reda på vilka pickuper och tonarmar som fungerar tillsammans.

Det hela handlar om att ha koll på resonansfrekvensen hos pickup- och tonarmskombinationen, något som är mycket enkelt att utvärdera tack vare Ortofons utmärkta tabell som ni ser längre ner på sidan.

En välfungerande kombination skall ha en resonansfrekvens på mellan 7 och 12 Hz, och gärna så nära mitt emellan som möjligt. Är det för högt eller för lågt, kommer kombinationen att bli extremt känslig för oönskade vibrationer med kraftigt försämrad förmåga att följa skivans spår effektivt!

Det som avgör detta är förutom massan på tonarm och pickup, även kompliansen hos pickupen, d.v.s. hur mjukt nålen fjädrar.

Så hur går vi tillväga? Börja med att lägga samman den effektiva massan för tonarmen med pickupens massa. Ta sedan fram värdet på kompliansen som anges för pickupen och jämför i Ortofons tabell om kombinationen har ett rimligt värde. 

Låt oss ta ett enkelt exempel: Vi tar den nya instegsmodellen Pro-Ject Essential III och sätter en Ortofon 2M Red på den. Tonarmen har en massa på 8g (hittas under “Specifications” på produktsidan) och pickupen 7.2g (hittas på produktsidan). Tillsammans blir det 15.2g. 2M Red har sedan en komplians på 20 µm/mN (återfinns också på produktsidan) ett värde som motsvarar den gula linjen i tabellen nedan. Sedan tittar vi var 15.2g skär den gula linjen och finner att det är någonstans kring 9Hz. Utmärkt!

Skall ni köpa en ny skivspelare är detta förstås också extremt värdefullt, då många mindre nogräknade tillverkare monterar pickuper på sina modeller som egentligen inte alls är lämpliga. Eller snarare, gör tonarmar som har enormt hög massa eller inte ens rätt möjligheter att justera in en pickup!

För den överlägset mest sålda serien pickuper, 2M-serien, kan man mellan tummen och pekfingret säga att en tonarm inte bör ha så värst mycket över 15g i effektiv massa. Var därför noggrann med detta för bästa återgivning!

Pro-Jects kolfiberarmar är överlag synnerligen lätta, t.o.m. idealiska för alla Ortofons serier. Den stora 9cc Evolution har exempelvis en massa på ynka 8.2g, och skulle det behövas kan en lätt tonarm alltid justeras i massa genom att addera lämplig vikt. Motsatsen är tyvärr inte möjlig, så satsa på en skivspelare med lätt tonarm!

Dela med dig på Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email