Rätt justering – ett grundkrav för seriös vinylavspelning

2mBlackConcept1ab_small

För att spela upp en vinylskiva med bästa möjliga kvalitet så behöver skivspelaren lösa en rad uppgifter. Tallriken skall t.ex. snurra i rätt hastighet med ett minimum av variation, och vibrationer skall inte tillåtas att leta sig fram till den känsliga avläsningen.

Men oavsett hur bra allt görs hänger hela avspelningen fundamentalt på att nålen på pickupen hamnar precis rätt i spåret, så som skivan graverades. Om den inte sitter rätt, spelar det ingen roll om man har världens mest välbalanserade tallrik eller tystaste motor. Pickupen läser fel i alla fall, och i värsta fall skadar man t.o.m. skivan!

Alla pickuper har olika dimensioner, och nålen sitter t.o.m. lite olika på varje enskilt exemplar. För kvalificerad avspelning krävs därför en skivspelare som kan justera dessa grundläggande parametrar, och se till att nålen på den valda pickupen har en så korrekt position som möjligt i spåret.

För det första måste huvudet på tonarmens medgöra justering av pickupens position och vinkling. Detta så att pickupen kan passera i rätt bana över skivan och uppnå rätt nollpunkter på skivan.

Vidare bör tonarmsröret kunna roteras för att se till att azimuthvinkeln är rätt, och nålen står rakt upp i spåret för att vänster och höger kanal skall ha samma förutsättningar att avläsas.

Tonarmsbasen bör också kunna höjas och sänkas, så att den vertikala spårningsvinkeln, VTA, blir rätt. Men är det någon av ovanstående parametrar som hamnar längre ner i hierarkin så är det just denna, inte minst med pickuper som har en elliptisk slipning. På Pro-Jects enklare spelare är därför tonarmsbasen fast, och det gäller Elemental, Essential samt Debut.

Elemental är dessutom gjord för just OM-serien från Ortofon, och därför är tonarmen redan i grunden rätt konstruerad för denna, utan övriga justeringsmöjligeter, vilket såväl sparar pengar som ger bättre prestanda i just en instegsmodell.

Men på alla andra spelare, från RPM-serien, Classic-serien samt Signature-modellerna kan man justera samtliga parametrar! Det gör det möjligt att använda även de allra mest avancerade slipningarna som gräver fram allt som graverats på skivan!

Ska du köpa en riktigt bra skivspelare är det därför absolut kritiskt att den har möjligheterna att hålla pickupen på precis rätt plats, något alla seriösa fabrikat kan! Om du är osäker inför ett köp, så fråga alltid din handlare för att försäkra dig om detta!

För mer ingående läsning i ämnet finns det många guider, och en utmärkt bra sådan har Svalander Audio, som inleds med:

“En skivspelare är en mekanisk apparat som, liksom alla mekaniska apparater, måste ställas in för att kunna prestera sitt bästa. Vinsten av en noggrann injustering blir en kraftig förbättring av ljudkvalitet och minskning av slitage på skivor och nål. En felaktigt justerad skivspelare KAN INTE spela av skivorna på ett bra sätt. Ljudet blir dåligt och skivslitage och nålslitage ökar. Med lite otur kan du totalt förstöra en skiva med endast ett fåtal avspelningar om skivspelaren är olyckligt feljusterad.”

Läs hela guiden här >

Dela med dig på Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email