Vi provlyssnar Arcam FMJ A29 – årets hetaste förstärkare!

arcam-a29-amp-9_v2

Nu är den äntligen här, Arcams nya Class G-förstärkare FMJ A29, och så snart den första sändningen kom innanför dörrarna var det förstås omöjligt att göra annat än att packa upp, koppla in och ge den en ordentlig genomlyssning. Följ med på våra första intryck!

arcam-a29-inside-2Vår första reaktion kom faktiskt redan när den skulle ställas på plats, för FMJ A29 är rejält mycket tyngre än sina föregångare. Faktum är att den väger in bara något hekto under förra toppmodellen FMJ A38 trots att A29 är väsentligt mindre!! Förklaringen ligger i första hand i den betydligt större transformatorn som medger helt andra effektresurser, samt en överlag betydligt mer komplex arkitektur med fler komponenter.

Väl inkopplad känner redan vid de första tonerna igen det brutala grepp som förstärkaren kopplar om högtalarna från de större syskonen FMJ A39 och FMJ A49. Arcam Class G har verkligen en helt annan grad av kraft och kontroll än något annat vi hört, och när de första låtarna har spelats sitter leendet på läpparna som fastlimmat.

Arcam FMJ A29 spelar med en renhet, utmejslande precision, soliditet och upphöjt lugn som egentligen borde tillhöra långt högre prisklasser. Tystnaden mellan tonerna är total vilket bidrar till en sällsynt stämningsfull lyssning. Hade det inte varit för A39 och A49, så hade detta lätt varit Arcams bästa integrerade förstärkare någonsin. Så mycket bättre är faktiskt Class G-tekniken!

Toppmodellen A38 från förra generationen får se sig slagen av FMJ A29.

Förra generationens toppmodell FMJ A38 har inget att sätta emot FMJ A29 vid en direkt jämförelse!

För att verifiera måste vi förstås jämföra mot förra toppförstärkaren FMJ A38, och trots dess oomtvistliga kvaliteter inom upplösning, neutralitet och även gott om kraftresurser, så får den se sig fullständigt slagen på punkt efter punkt. Visserligen är det oftast så att nya generationer är bättre än gamla, men dessa nivåskillnader är något helt annat.

Egentligen är det ganska svårt att beskriva hur FMJ A29 faktiskt låter med sin neutrala och transparenta hållning. Musiken presenteras naturligt, närvarande, och spöklikt tredimensionellt äkta. Lägg därtill en förmåga att ta kommando över högtalarna som är lika självklar oavsett vad vi häktar på. Det är dock lätt att bli lite lurad när något har så försvinnande låg distorsion som Arcams Class G-förstärkare. Det extremt rena ljudet gör det svårt för våra öron att tolka ljudnivån, och det är först när man själv börjar prata med soffgrannen som man kan bli varse att man egentligen spelar jättehögt, fast det känns precis tvärtom! Men det är ju också själva essensen med vårt intresse, att anläggningen varken skall lägga till eller dra ifrån. God återgivning helt enkelt!

arcam-a29-amp-8

Glöm inbyggd DAC, den får du välja själv, för den här förstärkaren är gjord för att hålla länge!

Arcam FMJ A29 har precis som sina större syskon ingen inbyggd DAC, vilket är något som många frågar om. Det har tydligen blivit legio att baka in så mycket som möjligt, och helst även en nätverksspelare, i förstärkaren som nu är mer en allt-i-ett-anläggning. Visst är det smidigt, men förstärkarna är till skillnad från digitaltekniken inte datumstämplade. En förstärkare blir inte obsolet för att nya format, nya strömningstekniker eller nya DAC-chip lanseras. Därför integrerar Arcam inte detta i sina renaste stereoprodukter. Däremot hittar man en utgång för strömförsörjning av produkter i rSerien med 6V-nätdel, samt ett riktigt kompetent RIAA-steg (MM) inbyggt. Arcam har ju också ett pärlband av fina DAC:ar att välja på, så är detta ett måste så får man räkna in en sådan i budgeten också.

Trots att FMJ A29 är högst traditionell i sin funktionalitet är den samtidigt bland det mest högteknologiska och högpresterande som vi hört, även för mångdubbla pengen, och en förstärkare som lär utgöra en sällsynt prisvärd grundbult i din anläggning. Med tanke på att Arcam Class G eliminerar problem som annars är närvarande i de allra flesta förstärkare på marknaden oavsett prisklass, och även trumfar dyra klass A-förstärkare i effektresurser och ultralåg distorsion är dessa förstärkare inget annat är den medvetne audiofilens våta dröm.

Vi vet att konkurrenterna försöker kontra detta med olika tekniker för att dölja eller dämpa förvrängningarna. Men som alltid är det bättre när de inte uppstår i första hand…

Vän av ordning frågar sig förstås vad man får hos FMJ A39 och A49 om nu A29 är så otroligt bra. Ja, de ger helt enkelt mer av allt, med ännu större portioner av silkeslen naturtrogenhet, tyngd, auktoritet och sensationell upplösning i alla register. De är helt enkelt byggda för än mer krävande applikationer. Faktum är att en FMJ A49, trots att den betingar närmare 50.000 kr, får ses som extremt prisvärd då den såväl kan driva som ljudkvalitativt matcha i stort sett vad som helst man kopplar på den. Tror du oss inte så prova själv! När Arcam skulle visa den för första gången var det precis vad man gjorde, och bad butiker, distributörer och press att ta fram det bästa de hade för en direkt jämförelse. Resultatet talar för sig självt!

Arcam FMJ A29 har ett rek. pris på 14.295 kr och har precis börjat leta sig ut till svenska återförsäljare.

Dela med dig på Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email